ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πλεύρης: Οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στα φάρμακα – Τι προβλέπει

Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να έχει δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για τα φάρμακα είπε ο Θάνος Πλεύρης

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις εκδίδεται οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στα φάρμακα.

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τονίζοντας πώς «ήδη υπογράφηκαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις ενώ εκτίμησε πώς έως τη Δευτέρα ή Τρίτη να έχουν δημοσιευθεί, προκειμένου να ισορροπήσουμε την αγορά και να μειώσουμε τις στρεβλώσεις και παράλληλα να δώσουμε μια προβλεψιμότητα στις εταιρείες»

Στην υπουργική απόφαση θα αποσαφηνίζεται τι θα γίνει με τα φάρμακα υψηλού κόστους 1Α και 1 που αποτελεί ακόμη μυστήριο για τη φαρμακευτική αγορά και όλοι αναζητούν την κατανομή που θα γίνει.

Το βέβαιον είναι ότι τα φάρμακα 1Α και 1Β θα μείνουν μαζί στον προϋπολογισμό και ξεχωριστά όλα τα άλλα.

Ταυτόχρονα η υπουργική απόφαση θα αποσαφηνίζει τα ακριβή ποσοστά για τη δαπάνη των ακριβών φαρμάκων αλλά και των υπολοίπων που πωλούνται στα φαρμακεία. Ένα ποσοστό που αποτελεί γρίφο για πολύ καιρό αφού ουδείς γνωρίζει που θα καθίσει η «πλάστιγγα», καθώς το υπουργείο Υγείας δεν είχε καταλήξει μέχρι πρόσφατα. Αναμένεται να κινηθεί πιθανότατα στο 38% με 62%.

Οι επόμενες κινήσεις

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας θα είναι, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι συνταγογραφικές οδηγίες, αλλά και οι ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις «ώστε να έχουμε την πραγματική αξία ενός φαρμάκου το οποίο είναι αναγκαίο για όλους τους πολίτες που το χρειάζονται».

Όπως είπε, επίσης, «θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο πληρωμών πολύ πιο εξελιγμένο όσον αφορά τις πληρωμές από τα νοσοκομεία».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button