ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πλεύρης: Θα ισχύσει ο κλειστός προϋπολογισμός στα φάρμακα – Τέλος η υπερκατανάλωση

Τι δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης για τις αλλαγές που προωθεί στα φάρμακα

Στις αλλαγές που σχεδιάζονται στα φάρμακα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με δήλωσή του. Οι αλλαγές που έχουν γνωστοποιηθεί στα φάρμακα έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς εκτιμούν ότι θα πληγούν άμεσα.

Αναλυτικότερα βασικό πρόβλημα αποτελεί για τις εταιρείες που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε δυο μέρη:

στα φάρμακα υψηλού κόστους και

στα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία.

Αναλυτικότερα ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε για το θέμα αυτό:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σειρά μέτρων όπως το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων. Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία απλώς διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback. Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση“.

Νεότερα από Δεύτερα

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε πάντως ότι επισήμως θα τους ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις τη Δευτέρα, πιθανώς και νωρίτερα. Μέχρι τότε όμως τα πηγαδάκια και η ανησυχία δίνουν και παίρνουν στον φαρμακευτικό κλάδο, σχετικά με το πως θα μοιραστεί η δαπάνη ανάμεσα στα καινοτόμα φάρμακα και σε αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία.

Έρχονται αλλαγές στα φάρμακα

Μέχρι τότε στο υπουργείο Υγείας επικρατεί αναβρασμός αφού ο υπουργός Υγείας με την ομάδα του υπολογίζουν τα κέρδη και τις απώλειες που θα προκύψουν από τις αλλαγές που θα προωθηθούν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button