ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πλεύρης: Τι αλλάζει στα φάρμακα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Αλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων αλλά και στην αποζημίωση φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο για το νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά και αφορά εκτός των άλλων στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στα φάρμακα, έλαβε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά οι οριστικές του ρυθμίσεις δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη. Θα προηγηθεί διεξοδικός διάλογος με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών πριν κατατεθεί στη Βουλή η τελική μορφή του νομοσχεδίου που αναμένεται να γίνει σε περίπου έναν μήνα.

Οι αλλαγές σε φθηνά φάρμακα

Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας σχεδιάζει να θέσει εκτός λίστας αποζημίωσης (θετική λίστα) φθηνά φάρμακα αλλά και βιταμίνες, τα οποία βέβαια ούτως ή άλλως σε μεγάλο ποσοστό οι ασθενείς τα πληρώνουν από την τσέπη τους, καθώς η επίσκεψη στον γιατρό για τη συνταγογράφηση κοστίζει περισσότερο από ότι το ίδιο το σκεύασμα.

Μάλιστα στο σημείωμα που παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνει ότι θα συζητηθεί το θέμα της «αφαίρεσης των βιταμινών και άλλων φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από τη λίστα αποζημίωσης». Επίσης ο υπουργός Υγείας σκοπεύει να δώσει κίνητρα για μετάβαση των φαρμάκων από τη θετική σε αρνητική λίστα μη αποζημιούμενων από το Δημόσιο.

Το Claw Back

Παράλληλα μέσω του νομοσχεδίου ο Θάνος Πλεύρης θα θεσμοθετήσει μέτρα για τη μείωση του Claw Back, της υποχρεωτικής επιστροφής που καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείας στο κράτος λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και η σταδιακή μείωση του Claw Back θα επιτευχθεί μέσω:

Ελλείψεις φαρμάκων

-Ενίσχυσης των διαπραγματεύσεων σε ικανό πλήθος Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και εν γένει όλων των φαρμάκων, μέχρι το τέλος του έτους.

-Εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών σε λοιπές κατηγορίες φαρμάκων.

Έλεγχος της συνταγογράφησης

Ο υπουργός Υγείας μέσω του νομοσχεδίου που θα προωθήσει στη βουλή, σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή και νέους κόφτες στους γιατρούς ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσει νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία όμως δεν θα χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες με σύνταξη οδηγιών αλλά θα ληφθούν υπόψιν οι κανόνες που ισχύουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Πάντως το πλαφόν ανά ασθενή για την προμήθεια φαρμάκων έχει αποκλεισθεί από την κυβέρνηση, λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες στο HealthReport.gr

Διαβάστε ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ τι έγραψε το HealthReport.gr
«Υπουργείο Υγείας: Στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για ΕΟΠΥΥ, φάρμακα και εξετάσεις – Τι θα παρουσιάσει ο Θάνος Πλεύρης»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button