Πλεύρης: Τι θα αλλάξουμε στα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες – Έρχεται νέος χάρτης Υγείας

Τι δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης για τις αλλαγές που έρχονται στα νοσοκομεία

Επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του HealthReport.gr για τις επικείμενες αλλαγές στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Σκαι, επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία θα αλλάξουν ενώ θα τροποποιηθεί πλήρως και ο Χάρτης Υγείας.  Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Υγείας προχωρά στην καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές.

Όπως είπε: “Υπάρχουν λόγου χάρη σημεία τα οποία δείχνουν ότι λείπει μία υγειονομική ανάγκη. Λείπει λόγου χάρη το τραύμα από νοσοκομεία στα νησιά που έχουμε πολλά ατυχήματα και μπορεί να έχει αναπτυχθεί μία μονάδα η οποία να κάνει εκατό χειρουργεία το χρόνο.

Υπάρχουν νοσοκομεία που κάνουν εκατό χειρουργεία το χρόνο, όταν για να λειτουργεί ένας χειρουργικός τομέας χρειάζονται ενδεχομένως 100 χειρουργεία την εβδομάδα, για να καταλάβουμε το πλαίσιο”.

Παράλληλα επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του HealthReport.gr ότι θα υπάρχουν κεντρικά νοσοκομεία αλλά και περιφερειακά “που θα εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι και έτσι θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των πολιτών”.

Τι σχεδιάζει ο Πλεύρης

Ένα τελείως διαφορετικό σύστημα υγείας με διασυνδεόμενα νοσοκομεία αλλά και αλλαγές χρήσης πολλών δημοσίων μονάδων, θα επιδιώξει να εφαρμόσει μετά τις εκλογές η κυβέρνηση. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να γίνουν οι αλλαγές στα νοσοκομεία είναι να εκλεγεί η ίδια κυβέρνηση και χωρίς να έχει εμπόδια από πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Άλλωστε ένα τέτοιο σχέδιο για το ΕΣΥ θα ανοίξει μέτωπα με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην πιθανότητα να γίνουν ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία.

ΦΩΤΟ: HealthReport.gr

Πάντως το βέβαιον είναι ότι υπάρχει σχέδιο για πλήρη αλλαγή του χάρτη των νοσοκομείων της χώρας, καθώς κρίνεται από την κυβέρνηση πως πολλές νοσηλευτικές μονάδες δεν πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας αφού εκτός των άλλων έχουν χαμηλή πληρότητα.

Ο πρωθυπουργός πάντως Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ρωτήθηκε για την κατάσταση στο ΕΣΥ, και σημείωσε εκτός των άλλων ότι η πανδημία ανέδειξε πολλές διακρίσεις, διαπιστώθηκε δηλαδή ότι ανάμεσα στα νοσοκομεία υπήρχαν διαφορετικές επιδόσεις.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν θα κλείσει καμία δημόσια δομή, κάτι που ανησυχεί δεόντως τις τοπικές κοινωνίες, αλλά σημείωσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε την αναδιάταξη των δυνάμεων μας. Είναι μία δύσκολη άσκηση με μεγάλο βαθμό περιπλοκότητας».

Κριτήριο η χαμηλή πληρότητα

Η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της να συγχωνεύσει ορισμένα νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν σήμερα χαμηλή πληρότητα και βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες.
Μάλιστα θα επικαλεστεί και έρευνες που έχουν γίνει αλλά και καταγραφές για την πληρότητα.

Λουκέτα πάντως όπως έχει γράψει το HealthReport.gr, δεν αναμένεται να μπούνε σε νοσοκομεία αλλά θα επιχειρηθεί να γίνει λειτουργική διασύνδεση. Γεγονός που σημαίνει ότι δύο νοσοκομεία θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση ενώ και το προσωπικό θα μπορεί να μετακινείται ώστε να καλύπτονται τα κενά.

Στην περίπτωση αυτή θα ορισθεί μία κεντρική μονάδα υγείας και τα διπλανά νοσοκομεία θα λειτουργούν συμπληρωματικά.
Σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, ήδη από τις καταγραφές που έχουν φθάσει στο υπουργείο Υγείας διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κοντά 50 περιφερειακά νοσοκομεία, από τα 125 συνολικά, τα οποία έχουν πληρότητα κοντά στο 30%.

Με βάση το σχέδιο, οι νοσοκομειακές μονάδες με εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα θα ενταχθούν υπό την “ομπρέλα” του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής όπου και θα μετακινείται το προσωπικό. Στόχος να λειτουργούν με επάρκεια εργαζομένων όλες οι κλινικές του κεντρικού νοσοκομείου.

Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει για την υλοποίηση του σχεδίου για τον νέο υγειονομικό χάρτη, να αξιοποιήσει τον υπάρχοντα νόμο του 2011 με κάποιες πρόσθετες τροπολογίες.

Βέβαια η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης είναι οι πιθανές αντιδράσεις που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες, γι αυτό και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν – όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr – ότι δεν θα μπούνε λουκέτα σε νοσοκομεία απλά θα υπάρξει λειτουργική διασύνδεση.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα