ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ποια νέα μέτρα ετοιμάζονται για να ελεγχθεί η δαπάνη στα φάρμακα – Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις

Πώς θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να ελέγξει τη δαπάνη στα φάρμακα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι φαρμακευτικές εταιρείες αφού άμεσα θα αποσαφηνισθεί τι υποχρεωτικές επιστροφές θα πρέπει να καταβάλουν για τα φάρμακα.

Πρόκειται για το περιβόητο clawback στα φάρμακα δηλαδή τις υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση στην προϋπολογισθείσα δαπάνη, το οποίο είναι ανεξέλεγκτο .
Ένα φαινόμενο που ταλανίζει την αγορά εδώ και χρόνια αφού ουδείς μπορεί να υπολογίσει τα έσοδα και τα έξοδα μιας εταιρείας ώστε να προβεί στον αντίστοιχο προγραμματισμό.

Με βάση τη συμφωνία της χώρας μας με το Ταμείο Ανάκαμψης, το clawback στα φάρμακα θα πρέπει να μειωθεί άρδην μέχρι το 2025.

Ειδικότερα η συμφωνία προβλέπει ότι:

-Το clawback του 2022 θα πρέπει να είναι μειωμένο κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτό που πλήρωσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες το 2020.
Ενώ το 2020 επέστρεψαν στον ΕΟΠΥΥ συνολικά τόσο για τα νοσοκομειακά φάρμακα όσο και για τα εξωνοσοκομειακά 1.360.000 δις ευρώ, το 2022 στόχος είναι να επιστρέψουν λόγω υπερβολικής δαπάνης 1.310.000 δις ευρώ.
Αντίστοιχα μειωμένο θα πρέπει να είναι το clawback και για το 2023 και να μην ξεπεράσει τα 1.210.000 δις.
Ο στόχος το 2024 είναι το 1.060.000 δις και το 2025 τα 960 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα μέτρα που θα ληφθούν ετοιμάζονται αλλά με πολλά προβλήματα και προσκόμματα.

Τα νέα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται μέτρα ώστε να περιορισθεί η αλόγιστη δαπάνη και η συνταγογράφηση φαρμάκων που βγάζει εκτός τον προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση εστιάζει τη νέα προσπάθεια, καθότι όπως φαίνεται οι προηγούμενες απέτυχαν, στην ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων της υγείας των ασθενών μέσω της οποίας θα μπορεί να ελεγχθεί και η συνταγογράφηση.

Νέα ψηφιοποιημένα μέτρα για τα φάρμακα

Συγκεκριμένα επιχειρείται από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δημιουργηθεί μία ενιαία πλατφόρμα που να συνδέει όλα τα δεδομένα όπως είναι τα φάρμακα που λαμβάνονται, οι εξετάσεις που γίνονται από τους ασθενείς αλλά και τα αποτελέσματα.

Παρότι ήδη με απόφαση του υπουργείου Υγείας οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες θα πρέπει να καταχωρούνται ψηφιακά στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως και τα αποτελέσματα τους, φαίνεται ότι η όλη υπόθεση μπλοκάρει λόγω του μη ενιαίου συστήματος.

Πληροφορίες του HealthReport.gr τονίζουν ότι προς ώρας δεν έχει αποφασισθεί ποιο είναι το πιο κατάλληλο σύστημα καθώς τα στοιχεία θα πρέπει να «μιλούν» την ίδια γλώσσα ώστε να μπορεί να γίνεται διασταύρωση των πληροφορίων και να μπλοκάρεται αυτόματα μία πιθανή παράτυπη συνταγογράφηση που θα στηρίζεται στη διάγνωση.

Αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα

Κατά τα άλλα φαίνεται ότι οι αυξήσεις που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας ότι θα γίνουν στα φθηνά φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ ώστε να μην υποκατασταθούν από άλλα ακριβότερα, φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν.

Πηγές του HealthReport.gr υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις βολές που δέχτηκε για τις αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα και υπάρχουν εισηγήσεις να καθυστερήσουν, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και θα μπορούσε να αποτελέσει «όπλο» στα χέρια των αντιπάλων της, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Να σημειωθεί ότι η όποια αύξηση στα φθηνά φάρμακα θα δοθεί προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από τα έσοδα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button