Ποιες αλλαγές έρχονται στα νοσοκομεία το νέο έτος – Οι συγχωνεύσεις και οι μετακινήσεις εργαζομένων

Τι αλλαγές έρχονται στα νοσοκομεία σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης

Έτοιμος είναι ο νέος χάρτης Υγείας που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας και θα φέρει ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr συγχωνεύσεις και συνδιοικήσεις σε νοσοκομεία, μετακινήσεις εργαζομένων, αλλαγή χρήσης αλλά και μετατροπή κάποιων μονάδων σε ΝΠΙΔ.

Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ένα πλήρες σχέδιο για την τροποποίηση πολλών μονάδων υγείας που σήμερα υπάρχουν στη χώρα. Και αυτό διότι έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατασπατάληση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού στα διάσπαρτα νοσοκομεία και ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν σε κοντινές αποστάσεις πολλές μονάδες υγείας με το ίδιο αντικείμενο.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την πλήρη αναμόρφωση του υγειονομικού τοπίου, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο σχήμα που θα εξυπηρετεί όμως όλες τις περιοχές της χώρας.

Να σημειωθεί ότι και προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιχειρήσει να κάνουν αντίστοιχες αλλαγές, αλλά οι προσπάθειες σκόνταφταν στο πολιτικό κόστος. Εξάλλου αναμένονται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες όπως βέβαια και από τους τοπικούς βουλευτές.

Το νέο σχέδιο για τα νοσοκομεία

Πάντως μπορεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να έδωσε ένα πρώτο στίγμα για τις αλλαγές που ετοιμάζονται αλλά είναι άγνωστο εάν θα προλάβει η νυν κυβέρνηση με τις εκλογές που είναι προ των πυλών. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ: «Πλεύρης: Έρχεται ο νέος Χάρτης Υγείας στο ΕΣΥ – Τι σχεδιάζεται από το νέο έτος»

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα δημιουργήσει και στην πράξη το νέο χάρτη Υγείας θα έχει τις εξής παραμέτρους:

– Τα 130 νοσοκομεία που υπάρχουν σήμερα θα συγχωνευθούν ώστε οργανικά τουλάχιστον να παραμείνουν περί τα 80. Δεν πρόκειται όμως για λουκέτα αλλά για συγχωνεύσεις και συνδιοικήσεις, αφού κρίνεται πως σήμερα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές πολλά νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση.

-Όσα νοσοκομεία δεν επιλεγούν για να είναι τα κεντρικά μίας περιοχής, θα έχουν ρόλο περιφερειακό ώστε να συνδράμουν με λιγότερες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους.

Στο πλαίσιο αυτό κάποια θα αλλάξουν και χρήση αφού σχεδιάζεται να γίνουν κέντρα αποκατάστασης ή εξειδικευμένες μονάδες για χρόνιες παθήσεις ή ακόμη και κέντρα επείγουσας ιατρικής.

-Υπό το πρίσμα αυτό θα γίνει μετακίνηση προσωπικού εντός της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν, ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία που θα επιλεγούν να είναι κεντρικά.

-Παράλληλα ο νέος χάρτης υγείας περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr και τη μετατροπή κάποιων νοσοκομειακών μονάδων σε ΝΠΙΔ. Το επιχείρημα είναι ότι θα δημιουργηθούν νέες ευέλικτες μονάδες υγείας που θα μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να κάνουν προσλήψεις στα πρότυπα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα