ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ποιες δεσμεύσεις Μητσοτάκη έρχονται για το ΕΣΥ στη ΔΕΘ – Τι θα εξαγγείλει

Οι αλλαγές δια χειρός Μητσοτάκη στο ΕΣΥ που ετοιμάζονται για το Φθινόπωρο

Ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 7 – 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται οι αλλαγές που δρομολογούνται για το ΕΣΥ.

Για άλλη μια χρονιά, η κυβέρνηση θέτει τον τομέα της Υγείας ξανά στο επίκεντρο μαζί με άλλα κρίσιμα πεδία της καθημερινότητας των πολιτών όπως είναι η ακρίβεια και το στεγαστικό.

Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου έχει ήδη αποστείλει τελεσίγραφο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στο ΕΣΥ, ώστε να αλλάξει η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα δημόσια νοσοκομεία.

Γι αυτό σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ να αναφερθεί εκτενώς στον τομέα της Υγείας, εξαγγέλλοντας:

προσλήψεις μαζί με τα νέα κίνητρα για να πάνε οι υγειονομικοί σε νησιά και άγονες περιοχές,

ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη, που περιλαμβάνει αλλαγές στα νοσοκομεία

νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Προσλήψεις

Το υπουργείο υγείας εκδίδει τις υπουργικές αποφάσεις. Ιδιώτες γιατροι στο ΕΣΥ επισήμως

Και φέτος, για δεύτερη θητεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι από την πρώτη θητεία του είχε προαναγγείλει πώς πάνω από 10.000 εργαζόμενοι θα στελεχώσουν τις δημόσιες μονάδες υγείας, αλλά μέχρι στιγμής οι μόνοι που προσλαμβάνονται είναι οι επικουρικοί.

Πάντως με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) πάνω από 8.000 οργανικές θέσεις γιατρών είναι σήμερα κενές στο ΕΣΥ.

Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Έρχονται αλλαγές στα νοσοκομεία και τις εφημερίες

Αλλαγές σχεδιάζονται και για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την άμεση λειτουργία νέων μονάδων με σύγχρονες εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη οι ανακατασκευές των χώρων βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας όμως, η έλλειψη  υγειονομικών παραμένει ένα από τα βασικά προβλήματα για την αποτελεσματική λειτουργία των ΤΕΠ.

Αναδιοργάνωση των Μονάδων Υγείας

Νοσοκομείο και στρεπτόκοκκος

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης την αναδιοργάνωση των δημόσιων δομών υγείας, αντί για συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή χρήσης μονάδων και τη μετακίνηση προσωπικού. Ένας νέος υγειονομικός χάρτης έχει ήδη δημιουργηθεί, περιλαμβάνοντας κεντρικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη συναίνεσης τόσο από τους υγειονομικούς όσο και από τις τοπικές κοινωνίες.

Πρωτοβάθμια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μετά τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας χωρίς γιατρούς

Εκτενής αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας των 156 Κέντρων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Βέβαια παρά τις εξαγγελίες περί ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί καμία σχετική διαδικασία.

Ακόμη και ο πολυδιαφημισμένος προσωπικός γιατρός έχει «παγώσει» αφού και ο αριθμός των γιατρών δεν αυξάνεται, αλλά ούτε και οι εγγεγραμμένοι πολίτες.Αποτέλεσμα είναι σχεδόν η μισή χώρα να μη διαθέτει προσωπικό γιατρό, ενώ και όσοι πολίτες έχουν εγγραφεί, σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν να επισκεφθούν το γιατρό τους λόγω απόστασης. Να σημειωθεί ότι το 44% των δικαιούχων δεν έχουν ακόμη προσωπικό γιατρό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button