Ειδήσεις Υγείας

Πολύποδες εντέρου: Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε;

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου βρίσκονται συχνά κατά τη διάρκεια μίας κολονοσκόπησης, όπου αφαιρούνται για να εξεταστούν κάτω από το μικροσκόπιο. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν  μεγάλη ποσότητα τροφών που πυροδοτούν φλεγμονές στο σώμα, διατρέχουν περίπου 56% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολύποδα στο έντερο.

Περισσότερες πιθανότητες έχουν όσοι:

Είναι άνω των 50 ετών
Είχαν πολύποδες πριν
Ένα μέλος της οικογένειας είχε ή έχει το πρόβλημα
Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα ύποπτα συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίμα στα κόπρανα.
Δυσκοιλιότητα ή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

Με ποια διατροφή θα προστατευτείτε;

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ερευνητών στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας Ερευνών για τον Καρκίνο, η κατανάλωση ορισμένων τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο πολύποδα στο παχύ έντερο.

«Η φλεγμονή συσχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου», επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ρόμπερντ Μπόστικ.

Οι τροφές που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία στην «κλίμακα φλεγμονής» ήταν, το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά. Αντιθέτως, ουδέτερη βαθμολογία έλαβαν το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ στις αντιφλεγμονώδεις τροφές κατατάχθηκαν τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστούν:

Βάλτε στο πιάτο σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Χάστε το περιττό βάρος

Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως γάλα τυρί, γιαούρτι, μπρόκολο, αυγά, συκώτι , σολομό.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button