Ειδήσεις Υγείας

Πόνος στο στομάχι: Εννέα αιτίες σε εικόνες

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Πόνος στο στομάχι: Εννέα αιτίες σε εικόνες

Ο πόνος στο στομάχι είναι ένα σύμπτωμα το οποίο όταν εμφανίζεται προκαλεί έντονη δυσφορία στους πάσχοντες.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως στο ευρύτερο πεπτικό σύστημα υπάρχει ένας “δεύτερος εγκέφαλος”, ο οποίος είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τον κανονικό εγκέφαλο με αποτέλεσμα ακόμη και ένας μικρός πόνος να γίνεται περισσότερο αισθητός, ενώ ο πιο έντονος οξύνεται ακόμη περισσότερο.

Δείτε ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες, που ευθύνονται για τους πόνους στο στομάχι!

Δυσανεξία στην λακτόζη, ή στη γλουτένη

 

 

 

 

 

Ένας στους τρεις σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από δυσανεξία στην λακτόζη και στη γλουτένη, ουσίες που βρίσκονται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αντίστοιχα.

Τροφική δηλητηρίαση

 

 

 

 

 

Η κατανάλωση τροφίμων (κυρίως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, οπότε και είναι πιο πιθανή η αλλοίωσή τους) που έχουν αναπτύξει βακτήρια και μικροοργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Άγχος – Στρες

 

 

 

 

 

Και οι δυο αυτοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση έντονων πόνων στη κοιλιακή χώρα, καθώς και για την απρόσμενη απώλεια βάρους αλλά και όρεξης

Οι πολλές… τσίχλες!

 

 

 

 

 

Η συνήθεια να μασάτε πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μπορεί να ευθύνεται στην εκδήλωση συχνών πόνων στο στομάχι. Και αυτό γιατί η ουσία σορβιτόλη, που βρίσκεται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, προκαλεί -εκτός του πόνου- απότομη απώλεια βάρους και διάρροια.

Σκωληκοειδίτιδα

 Ο οξύς και ξαφνικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από την σκωληκοειδίτιδα πολλές φορές μπορεί να παρερμηνευτεί και ως έντονος στομαχόπονος. Η έγκαιρη διάγνωση στην περίπτωση αυτή πραγματικά σώζει ζωές, καθώς μια σκωληκοειδίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντα.

Παρενέργειες φαρμάκων

 

 

 

 

 

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι. Για αυτή την κατάσταση ευθύνονται κυρίως τα αναλγητικά, ή αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη και άλλα.

Έλκος

 

 

 

 

 

Οι ασθενείς που πάσχουν από στομαχικό έλκος υποφέρουν από πόνους στο στομάχι κυρίως μετά από γεύματα Ανακούφιση μπορεί να προσφέρει η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής αλλά και η διατροφή χωρίς πολλά μπαχαρικά και αλάτι.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση εκτός από την υπογονιμότητα που προκαλεί, εύθυνεται και για τον πόνο στο στομάχι της γυναίκας. Η λύση βρίσκεται στο χειρουργικό νυστέρι ή στην φαρμακευτική αγωγή.

Φλεγμονώδεις εντερικές ασθένειες

 

 

 

 

 

Οι ασθένειες αυτές μπορεί να εμφανισθούν τόσο στο παχύ, όσο και στο λεπτό έντερο και να έχουν άσχημη εξέλιξη. Έντονοι πόνοι, διάρροια και ακατάσχετη αιμορραγία πρέπει να σας κινητοποιήσουν για να δράσετε αμέσως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υψηλή χοληστερίνη: Μήπως φταίνε τα γονίδια;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button