ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πως η γραφειοκρατία εμποδίζει την πρόσβαση των καρκινοπαθών σε καινοτόμες θεραπείες – Τα αγκάθια στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Σε νέες περιπέτειες οι καρκινοπαθείς, καθώς εν μέσω πανδημίας στερούνται λόγω γραφειοκρατίας νέες καινοτόμες θεραπείες

Σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση των καρκινοπαθών σε νέες θεραπείες, καταγράφονται για άλλη μία φορά στη χώρα μας.

Ειδικότερα ένα σημαντικό κενό στο νομοθετικό πλαίσιο, που δεν επιτρέπει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων να συμπεριλαμβάνει στις συμφωνίες που συνάπτει για θεραπευτικές κατηγορίες, φάρμακα και θεραπευτικές ενδείξεις για τα οποία αναμένεται η έγκριση και αξιολόγηση, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση των καρκινοπαθών σε καινοτόμες θεραπείες, περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr.

Σε αναμονή νέες θεραπείες

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr ότι ήδη είναι σε αναμονή νέες καινοτόμες θεραπείες οι οποίες μπορεί να χρειασθεί ακόμη και δύο χρόνια για να αποζημιωθούν στην χώρα μας.

Το πρόβλημα φαίνεται πως εστιάζεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω κορονοϊού, επιδιώκει να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη και κατά συνέπεια και το clawback, κάτι που όμως απειλεί τη διαθεσιμότητα καινοτόμων, και όχι μόνο, φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών

Στο «παιχνίδι» του περιορισμού του κόστους έχει μπει και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η οποία ενώ έχει ολοκληρώσει με γοργούς ρυθμούς τη διαπραγμάτευση για διάφορες κατηγορίες φαρμάκων όπως με την Ηπατίτιδα C, βρίσκεται τώρα εγκλωβισμένη στα γρανάζια ενός αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ήδη καλέσει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για τις τιμές διαφόρων θεραπευτικών κατηγοριών όπως είναι η ανοσοογκολογία και η σκλήρυνση κατά πλάκας, από όπου εκτιμάται πως μπορούν να προκύψουν σημαντικές εξοικονομήσεις με τις μειώσεις των τιμών.

Προσκόμματα στα ογκολογικά φάρμακα

Όμως, στην κατηγορία της ανοσοογκολογίας, όπου αναμένονται σημαντικές θεραπείες και για τους Έλληνες ασθενείς το επόμενο διάστημα, καταγράφεται ένα σημαντικό κενό στο νομοθετικό πλαίσιο, που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προσκόμματα στην πρόσβαση των καρκινοπαθών σε καινοτόμες θεραπείες.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, η επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει τη δυνατότητα να συνάψει συμφωνίες μόνο για φάρμακα και θεραπευτικές ενδείξεις που έχουν ήδη αξιολογηθεί ως προς το κλινικό τους όφελος. Οι συμφωνίες αυτές μπορεί να συνοδεύονται από κλειστό προϋπολογισμό και να διαρκούν πολλές φορές ακόμα και δύο έτη, με αποτέλεσμα καμία νέα θεραπευτική επιλογή να μην μπορεί να αποζημιωθεί αν δεν παρέλθει πρώτα η ισχύς της συμφωνίας.

Αναμονή μέχρι και 2 χρόνια

Και το ζήτημα είναι πως οι καρκινοπαθείς μπορεί να χρειασθεί να περιμένουν ακόμη και 2 χρόνια για να λάβει έγκριση από τη χώρα μας μία νέα ένδειξη ενός φαρμάκου ακριβώς λόγω τω γραφειοκρατικών διαδικασιών που δημιουργεί το στρεβλό νομοθετικό πλαίσιο.

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς με καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα να είναι σε αναμονή έως ότου ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του ελληνικού συστήματος, χωρίς όμως να έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν πότε θα λήξει η ισχύς μιας συμφωνίας διαπραγμάτευσης για να αποκτήσουν πρόσβαση στην θεραπεία που μπορεί να τους σώσει και τη ζωή.

Με παλαιότερα φάρμακα

Οι δυσκολίες αυτές του συστήματος στη χώρα μας προκαλούν άλλο ένα πρόσθετο πρόβλημα: Το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να αποζημιώνει θεραπείες οι οποίες έχουν εγκριθεί ως κλινικά και οικονομικά αποτελεσματικές ένα η δύο χρόνια πριν, ενώ υπάρχουν άλλες νεότερες θεραπείες οι οποίες μπορεί να οδηγούν σε μεγαλύτερες επιβιώσεις ή ακόμα και εξοικονομήσεις για τον προϋπολογισμό του φαρμάκου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με τα φάρμακα του καρκίνου υπάρχει μία ιδιαιτερότητα:
Στην περίπτωση του καρκίνου έχει να κάνει με το ότι η ακάλυπτη ιατρική ανάγκη παραμένει μεγάλη συνεπώς, η έρευνα στα φάρμακα της ανοσο-ογκολογίας συνεχίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο και η διεύρυνση των ενδείξεων τους είτε σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου, είτε σε πιο πρώιμες γραμμές θεραπείας είναι συνεχής. Επίσης, οι θεραπείες της ανοσο-ογκολογίας δεν είναι ανταλλάξιμες μεταξύ τους, όπως σε άλλες κατηγορίες που έχει μέχρι τώρα διαπραγματευτεί η Επιτροπή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button