ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πώς οι «φόροι αμαρτίας» σε τσιγάρα, αλκοόλ και γλυκά θα φέρουν 440 εκατ. ευρώ στον πόλεμο κατά του καρκίνου – Τι έδειξε έρευνα

Τι είναι οι φόροι αμαρτίας που θα ενισχύσουν το σύστημα υγείας για τις ογκολογικές παθήσεις

Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στον «πόλεμο» κατά του καρκίνου ώστε να ενισχυθεί το σύστημα υγείας ειδικά για ογκολογικές παθήσεις, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της επιστημονικής κοινότητας.

Οι «φόροι αμαρτίας» όπως αποκαλούνται, φαίνεται πως μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του καρκίνου ο οποίος εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις.

Ειδικότερα όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου μπορεί να υπάρξει στοχευμένη αξιοποίηση των «φόρων αμαρτίας» σε αγαθά όπως ο καπνός, το αλκοόλ και προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, με τεκμηριωμένη αρνητική επίδραση στην επίπτωση του καρκίνου και με σκοπό τη συγχρηματοδότηση όλων των σταδίων της ογκολογικής φροντίδας.

Οι φόροι αμαρτίας και τα 440 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ, ο Επίκουρος Καθηγητής Κώστας Αθανασάκης παρουσίασε μία επιστημονική μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας που επιχειρεί να απαντήσει με καινοτόμα εργαλεία στην επιτακτική πρόκληση της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας γενικότερα, αλλά και πιο ειδικά της ογκολογικής φροντίδας στην Ελλάδα, ώστε να ανταποκριθούμε έγκαιρα και συντεταγμένα σε αυτή τη διαρκώς διογκούμενη απειλή.

Η πρόταση εδράζεται σε συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες έχουν εκδοθεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Μέσω της πολιτικής αυτής επιτυγχάνεται ένα κρίσιμο τρίπτυχο.

-Πρώτον, το φορολογικό σύστημα λειτουργεί «παιδευτικά» μέσω μίας μορφής «συνυπευθυνότητας» για την κατανάλωση αγαθών που επιβαρύνουν την επίπτωση του καρκίνου, με συνδυαστική θέσπιση μειωμένων φόρων «αρετής» για την προαγωγή πιο υγιεινών καταναλωτικών συμπεριφορών.

-Δεύτερον, το μέτρο συνιστά μία έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της κοινωνίας προς μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, τους χρόνιους ασθενείς

-Τρίτον, μέσω του Εθνικού Ταμείου Καρκίνου θα απελευθερωθεί πολύτιμος δημοσιονομικός χώρος συνολικά για το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν αποφασίσουμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό αυτό με την αξιοποίηση και του συγκεκριμένου εργαλείου, περίπου 440 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν επιπλέον στη διαχείριση του καρκίνου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων οι φόροι αμαρτίας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Συνυπολογίζοντας την τρέχουσα δημόσια δαπάνη για την ογκολογική φροντίδα, ο αρχικός προϋπολογισμός του Εθνικού Ταμείου για τον Καρκίνο θα ανέλθει σε 1,5 δις ευρώ και θα καλύπτει το σύνολο του χρονικού συνεχούς της νόσου, αλλά και την αυξανόμενες ανάγκες πρόσβασης σε νέες, καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Θεοχάρης ως υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ δήλωσε πως το κόμμα είναι επί της αρχής σύμφωνο να συζητήσει τέτοιου είδους προτάσεις, καθώς η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ βρίσκεται στο επίκεντρο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Αναγνώρισε όμως παράλληλα πως η επιβολή ειδικών φόρων είναι ένα πολύπλοκο θέμα που θα πρέπει προσεγγισθεί με τη δέουσα επιμέλεια.

Αντίστοιχα ο Τρύφων Αλεξιάδης Βουλευτής Β’ Πειραιά, Αν. Tομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρόταξε την ανάγκη συναίνεση των κομμάτων τουλάχιστον ως προς τις μεγάλες ανάγκες του ΕΣΥ και συμφώνησε ότι η μελέτη παρέχει μία βάση συζήτησης για την αύξηση του δημόσιου προϋπολογισμού για τον καρκίνο, θα πρέπει όμως να συνοδευθεί από απτά αποτελέσματα συνολικά στην εισπραξιμότητα των φόρων.

Η Αθηνά Χριστοπούλου, Ταμίας Δ.Σ. Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγος Ελλάδας ανέδειξε την πρόκληση της χρηματοδότησης των καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων και την ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση για να επιτύχουμε καλύτερες εκβάσεις και εξοικόνομηση πολύτιμων πόρων.

Ο Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου σημείωσε ότι η ΕΛΛΟΚ είναι έτοιμη να συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο για τη συγκεκριμένη πρόταση καθώς η υποχρηματοδότηση και τα κενά της ογκολογικής φροντίδας συνιστούν κοινή παραδοχή, πρόσθεσε όμως ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί με όρους κοινωνικής ευαισθησίας ώστε να διασφαλίσουμε το όφελος και να αποφύγουμε ενδεχόμενες επιβαρύνσεις για τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button