ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πώς θα εργάζονται ιδιώτες ακτινολόγοι στα δημόσια νοσοκομεία – Τι θα περιλαμβάνει ρύθμιση

Τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία με ιδιώτες ακτινολόγους επιχειρεί να καλύψει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Και ιδιώτες ακτινολόγοι στα δημόσια νοσοκομεία.
Με ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει άμεσα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, θα δώσει τη δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες ακτινολόγους προκειμένου να κάνουν διάγνωση σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Πρόκειται για μία απόφαση που έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον το δημόσιο σύστημα υγείας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στους ιδιώτες.

Υπό το πρίσμα αυτό η νομοθετική ρύθμιση του Άδωνι Γεωργιάδη θα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις συμβάσεις που θα μπορούν να κάνουν οι διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων με ιδιώτες ακτινολόγους, ώστε εκείνοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ με πληρωμές που θα καταβάλλονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορούν τα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ώστε να αναλαμβάνουν «πακέτο» διαγνώσεων για απεικονιστικές εξετάσεις.

Το επιχείρημα είναι ότι σήμερα το περιορισμένο ιατρικό προσωπικό που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία δεν επιτρέπει τη διάγνωση σε μεγάλο αριθμό εξετάσεων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις ακόμη και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όπου ασθενείς περιμένουν για ώρες ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους. Άλλωστε στα ΤΕΠ ένα από τα βασικά προβλήματα είναι και η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων στις εξετάσεις των ασθενών.

Δημόσια Νοσοκομεία με ΣΔΙΤ και στις εξετάσεις

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη εντάσσεται ουσιαστικά στο πλαίσιο των περιβόητων ΣΔΙΤ, των συμπράξεων δηλαδή του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα που εγκαινιάστηκαν επισήμως την περίοδο της πανδημίας όπου ιδιωτικές κλινικές διέθεσαν κρεβάτια για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς του ΕΣΥ.

Δημόσια Νοσοκομεία με ιδιώτες ακτινολόγους

Η διάταξη που αναμένεται να προωθηθεί πάντως από το υπουργείο Υγείας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr να περιγράφει και τον τρόπο με τον οποίον θα αμείβονται οι ιδιώτες ακτινολόγοι όταν θα συνεργάζονται με το ΕΣΥ.

Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι να πληρώνονται ανά εξέταση και ανά διάγνωση. Ήδη το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο ιατρικό προσωπικό. Ως αιτία πάντως προβάλλεται το γεγονός ότι στο ΕΣΥ δεν μπορούν να προσληφθούν ακτινολόγοι, καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στην συγκεκριμένη ειδικότητα.

Πάντως άγνωστο παραμένει ποια νοσοκομεία θα μπορέσουν να κάνουν συμβάσεις με ιδιώτες προκειμένου να κάνουν διάγνωση στις απεικονιστικές εξετάσεις, καθώς σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πλήρης ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, αφού οι εξετάσεις θα πρέπει να αποστέλλονται μέσω δικτύου στον υπολογιστή του συνεργαζόμενου γιατρού.

Σήμερα τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν φάκελο ασθενών, ενώ τα ηλεκτρονικά τους συστήματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button