ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πως θα λειτουργήσουν οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας στο ΕΣΥ που προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας θα επιχειρήσει να δημιουργήσει στο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα βήματα του ιδιωτικού τομέα της υγείας θα επιχειρήσει να βάλει και το δημόσιο σύστημα υγείας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω των αλλαγών που θα γίνουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας θα δημιουργηθούν και Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ). Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι είπε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη: «Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Έρχονται 4000 προσλήψεις στο ΕΣΥ κυρίως νοσηλευτών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μίλησε για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε μία μεγάλη τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων και Ημερήσιας Νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες».

Πως θα λειτουργούν

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη προετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), ενώ καθορίζονται και οι σχετικές λεπτομέρειες για το πως θα παραπέμπονται οι ασθενείς.

Η παραπομπή πάντως για μικρά χειρουργεία και επεμβάσεις μίας ημέρας – όπως περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr – θα γίνονται μέσω των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως τα Κέντρα Υγείας τα οποία ούτως ή άλλως αναμένεται να αλλάξουν ως προς τη λειτουργία τους για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού με βάση τη γεωγραφική κατανομή. Διαβάστε ΕΔΩ για όλες τις αλλαγές που προωθούνται τους επόμενους μήνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: «Υπουργείο Υγείας: Πως θα στηθούν τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- Όλες οι αλλαγές»

Οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας θα ενταχθούν στη ΠΦΥ

Οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας πάντως που αναμένεται να δημιουργηθούν, άγνωστο βέβαια το πότε αφού ακόμη δεν έχει στηθεί η ΠΦΥ, θα εντάσσονται σε ένα μεγάλο νοσοκομείο για την επιστημονική εποπτεία, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Στην ΠΦΥ

Προς ώρας ο σχεδιασμός βέβαια είναι σε «βρεφική» κατάσταση, αλλά σύμφωνα με τις βασικές αρχές, οι Μονάδες θα διαθέτουν ξεχωριστό προσωπικό που θα αντιμετωπίζει τα περιστατικά και τα πραγματοποιεί τα χειρουργεία.
Αναμένεται μάλιστα να ενταχθούν στα γεωγραφικά δίκτυα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα στηθούν σε όλη τη χώρα και θα έχουν στο κέντρο τους ένα Κέντρο Υγείας.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ, θα καταρτισθεί ο κατάλογος των ιατρικών θεραπευτικών ή χειρουργικών πράξεων, οι οποίες θα επιτρέπεται να εκτελούνται σε ΜΗΝ.

Οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας θα ενταχθούν στη ΠΦΥ

Στόχος πάντως είναι να αποτελούν αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό, ανεξάρτητα εάν θα ανήκουν σε ένα δίκτυο της Πρωτοβάθμιας ή θα είναι ενταγμένα σε νοσοκομείο (επιστημονικά).

Με βάση τον σχεδιασμό οι ειδικότητες που θα μπορούν να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις θα είναι ίδιες με αυτές του ιδιωτικού τομέα, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr και θα είναι οφθαλμολογίας, πλαστικής/επανορθωτικής χειρουργικής, ωτορινολαρυγγολογίας και δερματολογίας/αφροδισιολογίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button