ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πώς θα περιοριστεί η δαπάνη στα φάρμακα – Τα σχέδια Άδωνι Γεωργιάδη

Τι μέτρα θα ανακοινώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης για να ελεγχθεί η δαπάνη στα φάρμακα

Σαρωτικές αλλαγές στα φάρμακα αναμένεται να ανακοινώσει μετά το Πάσχα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ο ίδιος ο υπουργός έχει δηλώσει στο φόρουμ των Δελφών, θα καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τόσο τα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει όσο και την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εξάλλου με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr η δαπάνη το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει υπέρβαση περίπου κατά 10%.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας έχει ήδη έτοιμες τις αλλαγές ώστε να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να ομαλοποιηθεί -όσο αυτό είναι εφικτό- η αγορά φαρμάκου αλλά και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εισαγωγή στην Ελλάδα των νέων καινοτόμων θεραπειών.

Έρχονται μέτρα για να ελεγχθεί η δαπάνη στα φάρμακα

Μέτρα για να μειωθεί η δαπάνη στα φάρμακα

Πάντως η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου εκτιμά ότι ελέγχοντας και τις έκτακτες εισαγωγές σκευασμάτων που γίνονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) θα μπορέσει να συγκρατήσει τη φετινή φαρμακευτική δαπάνη.

Πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας αλλά είναι απαραίτητα για ασθενείς, και τα οποία εισάγονται από άλλες χώρες συνήθως σε τριπλάσιες τιμές, σε σύγκριση με το αν τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνταν στη χώρα μας. Ένα πρόβλημα που αυξάνει τη δαπάνη.

Για αυτό το λόγο ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως θα περιορίσει τον αριθμό των φαρμάκων που έρχονται μέσω ΙΦΕΤ, καθώς όπως έχει πει, ενώ στην προηγούμενη θητεία του οι έκτακτες εισαγωγές άγγιζαν τα 25 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν φθάσει τα 250 εκατ.

Από την άλλη ο υπουργός Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια από την εκκαθάριση που έκανε ο ΕΦΚΑ στα αμφισβητούμενα ΑΜΚΑ. Πρόκειται για πολίτες που διέθεταν ΑΜΚΑ αλλά ήταν επί της ουσίας ανενεργά και αγνώστων στοιχείων, αλλά επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα αναμένεται να εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσουν εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Θα πρέπει δηλαδή να αποστέλλουν τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για να λαμβάνουν το πράσινο φως.

Επίσης στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών αναμένεται υπουργική απόφαση, η οποία θα φέρει αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr έχουν «κλειδώσει» τα  σκευάσματα που θα λάβουν αυξήσεις αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου μεταξύ ΕΟΦ και της ομάδας του υπουργείου Υγείας με στόχο αυτά να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδωνις Γεωργιάδης: Πώς θα μοιράσω τα 300 εκατ. ευρώ στη δαπάνη στα φάρμακα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button