ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πόσα χρήματα θα δοθούν για προληπτικές εξετάσεις μέσα από το σχέδιο ανάκαμψης- Όλες οι λεπτομέρειες

Πόσα θα δοθούν στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανασυγκρότηση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και της υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης του πληθυσμού αποτελεί το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το ελληνικό σχέδιο συνολικού ύψους 30,5 δις ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν και έτσι άμεσα η χώρα μας θα πάρει τα πρώτα 4 δις ευρώ που αποτελούν τόσο επιχορήγηση όσο και μέρος των δανείων που πλέον δικαιούται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου η Ελλάδα αναμένεται να λάβει συνολικά έως το τέλος του χρόνου κοντά 7,9 δις ευρώ.

Η Υγεία

Ανεξάρτητα εάν προηγηθεί ή όχι, ο τομέας της Υγείας θα λάβει επίσης ένα ποσό από το Σχέδιο Ανάκαμψης ώστε να αξιοποιηθεί για βελτιώσεις υποδομών και υπηρεσιών αλλά και την ψηφιοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων υγειονομικού χαρακτήρα. Εκτιμάται πάντως ότι τα χρήματα στην Υγεία θα φθάσουν έως το τέλος του χρόνου.

Με βάση το σχέδιο Ανάκαμψης, στην υγεία θα δοθούν 1,486 δις ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στα νοσοκομεία, να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες υγείας, να γίνει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης.

Πόσα χρήματα θα δοθούν για προληπτικές εξετάσεις μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο για τον τομέα της υγείας που έχει σταλεί στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την κατανομή των κονδυλίων η οποία θα γίνει ως εξής:

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ»: 254 εκατ. ευρώ

Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής του πληθυσμού με τη δημιουργία ενός ευρύτερου συστήματος πρόληψης πρωτοβάθμιες , δευτερογενούς και τριτοβάθμιας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδεικτικά:

Εθνικό πρόγραμμα για την προώθηση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Υλοποίηση του εθνικού προγράμματος screening – εισαγωγή προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού.

Εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών.

Εθνικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Στόχος του προγράμματος η μείωση των παραγόντων κινδύνου για τη δημόσια υγεία και η άμεση ανακούφιση του νοσοκομειακού συστήματος.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: 272 εκατ. ευρώ

Αναβάθμιση των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των κέντρων υγείας και αναδιοργάνωση της δομής τους με επανεκπαίδευση του προσωπικού.

Και στα Κέντρα Υγείας σύντομα θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς

Στόχος να υπάρξει αποτελεσματική φροντίδα πρώτης γραμμής σε στενή αλληλεπίδραση με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ιδίως σε ό,τι αφορά την προσφυγή σε νοσοκομειακή φροντίδα.

Στο σχεδιασμό δίνεται έμφαση στην φροντίδα χρόνιων νοσημάτων και την παρηγορητική φροντίδα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button