ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πράσινο φως από την Επιτροπή για εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών – Τι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν

Τι ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου

Ανοίγει την επόμενη η εβδομάδα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 έως 17 ετών αφού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το πράσινο φως αλλά μόνο με γονική συναίνεση. Κάτι που άλλωστε αναμενόταν. 

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου έπειτα από την εξέταση των δεδομένων που ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι είναι προς όφελος να εμβολιασθούν και στη χώρα μας οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών.

Και αυτό διότι όπως σημείωσε η κ.Θεοδωρίδου, τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν ενώ οι έρευνες έχουν δείξει ότι λόγω της εξωσχολικής τους δραστηριότητας μεταδίδουν στο περιβάλλον τους με μεγαλύτερη συχνότητα τον κορονοϊό.

Οι παρενέργειες

Σύμφωνα με την κ.Θεοδωρίδου και στη χώρα μας θα χρησιμοποιηθούν τα mRNA εμβόλια καθώς γι αυτό υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα. Η πρώτη χώρα που εφήρμοσε τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων είναι ο Καναδάς, ενώ όπως είπε στη συνέχεια δόθηκε έγκριση και από άλλους φορείς όπως από τον Αμερικανικό FDA και τον Ευρωπαϊκό ΕΜΑ.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η ασφάλεια των εμβολίων παρακολουθείται καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταγραφούν παρενέργειες.

Ειδικότερα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταγραφεί ήπια περιμυοκαρδίτιδα. Σύμφωνα με τις καταγραφές σε 8 εκατ. δόσεις που έγιναν μέχρι σήμερα σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών και σε 6 εκατ. παιδιά δόθηκαν 2 δόσεις, κατεγράφησαν 250 περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας που αντιστοιχεί σε ποσοστό από  1-4% ανά 100.000 παιδιά.

“Όπου εφαρμόζεται ο εμβολιασμός η ασφάλεια παρακολουθείται” σημείωσε η κ.Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι: “Απαιτείται συνεχής επιτήρηση αλλά οι παρενέργειες αυτές δεν αναιρούν το όφελος”.

Πάντως σύμφωνα με στοιχεία από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον Απρίλιο έχουν υπάρξει περισσότερες από χίλιες αναφορές μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμούς mRNA στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν πως πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου των BioNTech / Pfizer και Moderna.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button