ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πράσινο πιστοποιητικό: Πώς θα λειτουργεί – Ποια δεδομένα θα περιέχει

Πώς θα εκδίδεται το green pass ή αλλιώς το πράσινο πιστοποιητικό

Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. θα ισχύσει ενιαία από την 1η Ιουλίου το πράσινο πιστοποιητικό το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά διαβατήριο για μετακινήσεις και ταξίδια.
Πρόκειται για το πιστοποιητικό που αποφασίσθηκε σε επίπεδο κορυφής στην Ευρώπη ενώ στη χώρα μας θα παρουσιασθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί το πράσινο πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες: το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό αρνητικού τεστ και το τεστ ανάρρωσης από την νόσο.

αεροπλάνα κορονοϊός

Για τη χώρα μας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των τουριστών σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε και είχε φθάσει επί ελληνικού εδάφους περίπου το 25% των επισκεπτών του 2019.

Τι χρειάζεται για την έκδοσή του

Οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Να αναφέρουμε ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΑ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).

Να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Ποια δεδομένα θα περιέχει

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πράσινο πιστοποιητικό, περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως:

Ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.

Αναμονές για τον κορονοϊό στα αεροδρόμια

-Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button