Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Πρήξιμο στο πρόσωπο: 8 πιθανές αιτίες και πως θα το αντιμετωπίσετε

Εάν δεν έχει προηγηθεί τραυματισμός που να εξηγεί το πρήξιμο στο πρόσωπο, οι πιθανές αιτίες είναι πάρα πολλές.

Το πρωί που ξυπνάμε, το πρόσωπο μοιάζει συχνά πρησμένο, λόγω της πίεσης που ασκείται πάνω του από το μαξιλάρι στη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, το πρήξιμο μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες, που κυμαίνονται από τραυματισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι μολύνσεις.

«Το πρήξιμο του προσώπου οφείλεται σε συσσώρευση υγρού (οίδημα) ή σε φλεγμονή στους ιστούς του. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του, αλλά συνήθως είναι πιο εμφανές στη μία πλευρά στα χείλη, στα μάγουλα ή/και στα βλέφαρα. Μπορεί όμως να επεκτείνεται και στην περιοχή του λαιμού ή σπανιότερα να προσβάλλει ολόκληρο το πρόσωπο», επισημαίνει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Δείτε ποιες είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αιτίες του πρηξίματος στο πρόσωπο.

Ηλιακό έγκαυμα

Δεν χρειάζεται υπερβολική έκθεση στον ήλιο για να υποστεί κάποιος έγκαυμα στο πρόσωπο. Κάποιοι άνθρωποι με μεγάλη ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία, καίγονται ακόμα και αν εκτεθούν στον ήλιο για λίγα λεπτά.

Όταν το έγκαυμα είναι σοβαρό, προκαλεί πόνο, ξηροδερμία, φλύκταινες και πρήξιμο. Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει πονοκέφαλο, να ζαλίζεται και να νιώθει ναυτία. Να φοράτε πάντοτε αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου και να αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες που καίει περισσότερο (το καλοκαίρι, από τις 11 το πρωί έως τουλάχιστον τις 5 το απόγευμα).

Δερματίτιδα εξ επαφής

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κόκκινο, πρησμένο δέρμα στο πρόσωπο όταν αυτό έρθει σε επαφή με κοσμήματα, καλλυντικά, ορισμένα φυτά κ.λπ. Η αντίδραση αυτή είναι αλλεργικής φύσης και λέγεται δερματίτιδα εξ επαφής. Ορισμένες κρέμες και αλοιφές, κάτω από την κατάλληλη καθοδήγηση, συνήθως είναι αρκετές για να καταπραϋνθούν τα συμπτώματά.

Ορμονικές παθήσεις

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία από τις ορμονικές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στο πρόσωπο. Σε τέτοια περίπτωση, το δέρμα του θα είναι επίσης ξηρό. Στις ανεπτυγμένες χώρες η συχνότερη αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα Hashimoto). Μία άλλη ενδοκρινική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο του προσώπου είναι το σύνδρομο Cushing.

Τροφική αλλεργία

Αν πάσχετε από τροφική αλλεργία (π.χ. στα ψάρια, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς κ.λπ.), ο οργανισμός σας θα αντιδρά έντονα κάθε φορά που θα εκτίθεται σε αυτά. Η τροφική αλλεργία σε άτομα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή όταν προκαλεί οίδημα προσώπου και λάρυγγα (αλλεργικό σοκ ή αναφυλαξία). Η κατάσταση είναι επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Παρενέργειες σε φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια το πρήξιμο στο πρόσωπο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αντιυπερτασικά (π.χ. αναστολείς του ACE, ανταγωνιστές υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ), κορτικοστεροειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για τον διαβήτη (π.χ. θειαζολιδινεδιόνες), η κορτιζόνη κ.λπ.

Πολλοί άνθρωποι, εξάλλου, έχουν αλλεργία σε κάποιο ή κάποια φάρμακα. Οι φαρμακευτικές αλλεργίες συχνά αφορούν φάρμακα όπως αντιβιοτικά (π.χ. την πενικιλίνη και τα παράγωγά της), αντιεπιληπτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και χημειοθεραπευτικά. Όταν η φαρμακευτική αλλεργία προκαλεί οίδημα προσώπου και λάρυγγα, είναι επείγον περιστατικό.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η φλεγμονή στα μάτια που προκαλείται από αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα ακάρεα, η οικιακή σκόνη, τα σπόρια της μούχλας κ.λπ., μπορεί να προκαλέσει οίδημα σε μεγάλο τμήμα του προσώπου. Τα μάτια μπορεί επίσης να είναι κόκκινα, να «τρέχουν» (δακρύρροια) και να προκαλούν αίσθημα καύσου (κάψιμο).

Απόστημα στο δόντι

Το πρήξιμο στη μία πλευρά του προσώπου που συνοδεύεται από έντονο πόνο μπορεί να οφείλεται σε απόστημα ή λοίμωξη στα δόντια ή στα ούλα. Απαιτείται έλεγχος από οδοντίατρο.

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή ή λοίμωξη σε έναν ή περισσότερους από τους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια). Μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή αλλεργίες. Και αυτή μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπο, στην πλευρά όπου βρίσκεται το προσβεβλημένο ιγμόρειο.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button