ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Προδιαβήτης: Πώς γίνεται η διάγνωση και τι πρέπει να προσέχετε

Ο προδιαβήτης είναι ασυμπτωματικός και για αυτό επιβάλλεται ο τακτικός έλεγχος

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία όμως δεν φτάνουν στα όρια του διαβήτη. Εντοπίζεται είτε μέσω μειωμένης ανοχής στη γλυκόζη (IGT) είτε μέσω αυξημένης γλυκόζης νηστείας (IFG), ανάλογα με τη μέθοδο εξέτασης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), ο προδιαβήτης είναι συχνά ασυμπτωματικός, καθιστώντας δύσκολο να αναγνωριστεί χωρίς ειδικές εξετάσεις. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν πρώιμα σημάδια διαβήτη ή ήπια προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτόν. Συνήθως, η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τον έλεγχο για διαβήτη.  Και για το λόγο αυτό συνιστάται οι άτομα με προδιαβήτη να ελέγχονται τακτικά, κάθε ένα ή δύο χρόνια.

Προδιαβήτης: Πώς διαγιγνώσκεται

Ο προδιαβήτης και τρόποι αντιμετώπισης

Η διάγνωση γίνεται είτε με γλυκόζης νηστείας 100-125 mg/dl ή με γλυκόζη 2 ώρες μετά από καμπύλη 140-200 mg/dl ή με επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c 5.7-6.4%. Οι σύγχρονες διεθνείς συστάσεις αναφέρουν ότι οι ενήλικες άνω των 35 ετών που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θα πρέπει να ελέγχονται για προδιαβήτη με αιματολογικές εξετάσεις κάθε 3 έτη.

Περίπου το 10% των ατόμων με προδιαβήτη αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη κάθε χρόνο. Ο προδιαβήτης συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, περιφερικής νευροπάθειας (που συχνά προκαλεί αιμωδίες και πόνο στα πόδια) και προβλήματα με την όραση.

Προδιαβήτης: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση

Ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά νοσήματα. Η έγκαιρη ανίχνευσή του δίνει τη δυνατότητα για αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως καλύτερη διατροφή και φυσική δραστηριότητα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να διατηρείτε υγιές σωματικό βάρος και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού για τακτικούς ελέγχους. Έτσι, μπορείτε να προστατέψετε την υγεία σας και να καθυστερήσετε ή να αποτρέψετε την εμφάνιση διαβήτη

Πηγή: https://www.diabetes.org

Σχετικά Άρθρα

Back to top button