Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πρόεδρος ΠΕΦ: Έχουμε απόθεμα φαρμάκων για 6 μήνες αν συμβεί κάτι με τον κορονοϊό – Τι είπε για τις επενδύσεις

Στη ετοιμότητα την ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Πρόεδρος ΠΕΦ: Έχουμε απόθεμα φαρμάκων για 6 μήνες αν συμβεί κάτι με τον κορονοϊό – Τι είπε για τις επενδύσεις

Τη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων έχουν αποθέματα να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων ασθενών έδωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο κ.Τρύφων αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των φαρμάκων που μπορούν να παράξουν οι ελληνικές εταιρείες αλλά και πως θα μπορούσαν να καλύψουν τους ασθενείς με τα αποθέματα των σκευασμάτων.

Πάντως στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως σημείωσε, δεν κατεγράφη κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, ακριβώς επειδή οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είχαν φροντίσει να έχουν τα διαθέσιμα φαρμακευτικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες ώστε να υπάρχει κάλυψη του πληθυσμού.

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου με τον Πρόεδρο της ΠΕΦ και τα στελέχη του ΙΟΒΕ

«Μεγάλες χώρες της Ευρώπης είχαν πολλά προβλήματα με την τροφοδοσία φαρμάκων σε αντίθεση με τη χώρα μας που κάλυψε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ασθενείς με ελληνικά φάρμακα» εξήγησε ο κ.Τρύφων. Ενώ ερωτηθείς για το υποθετικό σενάριο ότι η χώρα μας θα ξαναβάλει λουκέτο όπως τον Μάρτιο, δήλωσε ότι έχουμε αποθέματα για τουλάχιστον έξι μήνες.

Οι επενδύσεις

Πάντως έρευνα που διενέργησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αποτυπώνει τις πρόσφατες επιδόσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, τη συμβολή τους στην εθνική οικονομία, καθώς και την πολλαπλασιαστική αξία των επενδύσεων που διενεργούν για την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι για κάθε 1 εκατ. € που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση από τη λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Επιπροσθέτως, η λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου σε ποσό ίσο με το 37,6% της επενδυτικής δαπάνης ενώ ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων τα οποία μπορούν να υποκαταστήσουν τα αντίστοιχα ακριβότερα εισαγόμενα μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη δημόσια και την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button