ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Προς έκδοση η υπουργική απόφαση για αυξήσεις στα φάρμακα – Ποια θα ακριβύνουν

Αυξάνονται άμεσα οι τιμές σε εκατοντάδες φάρμακα όλων των κατηγοριών

Εκδίδεται άμεσα η υπουργική απόφαση που θα φέρει αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει την απόφαση η οποία είναι πιθανό να δημοσιευτεί ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με βάση τις ίδιες πηγές.

Ήδη άλλωστε έχουν «κλειδώσει» τα φάρμακα που θα λάβουν αυξήσεις αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου μεταξύ ΕΟΦ και της ομάδας του υπουργείου Υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με απόφασή της δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές σε φάρμακα ευρείας χρήσης, με στόχο αυτά να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά. Ήταν άλλωστε ένα αίτημα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών να αυξηθούν οι τιμές, καθώς η διάθεσή τους δεν θεωρείται συμφέρουσα.

Μάλιστα πολλά σκευάσματα που πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Ένα φαινόμενο που οδηγεί βέβαια και στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Ποια φάρμακα θα ακριβύνουν

Όμως η νέα αυτή τακτική του υπουργείου Υγείας θα οδηγήσει σε αύξηση συμμετοχής για χιλιάδες ασθενείς, αφού όσο αυξάνεται η τιμή των σκευασμάτων τόσο αυξάνεται αναλογικά και η συμμετοχή για τους πάσχοντες.

Ελλείψεις στα φάρμακα καταγράφει ο ΕΟΦ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr στον ΕΟΦ είχαν φθάσει αιτήματα για αύξηση στην τιμή 900 φαρμάκων, τα οποία όμως δεν έλαβαν όλα έγκριση.

Θα είναι πάντως η πρώτη φορά που δίνονται αυξήσεις στις τιμές των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς παλαιότερη απόφαση απαγόρευε την αύξηση και επέβαλε μόνο μείωση.

Η άνοδος στο κόστος θα αφορά φάρμακα διαφόρων κατηγοριών και τιμών (δεν υπάρχει περιορισμός) αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα εάν δεν έχει τηρηθεί ο νόμος και πωλούνται κάτω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button