Προσωπικός γιατρός: Από ψηφιακή πλατφόρμα, γιατρούς και φαρμακεία οι εγγραφές – Οι «ποινές» για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ο προσωπικός γιατρός φέρνει ποινές για όσους πολίτες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δεν εγγραφούν

Ξεκινούν άμεσα οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό. Παρότι αρχικά είχε σχεδιασθεί και ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου, δίνεται μία μικρή παράταση καθώς προς ώρας δεν έχει γίνει ακόμη πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους γιατρούς που θα αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού.

Η εγγραφή πάντως θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που αναμένεται να ανοίξει αλλά και από τα φαρμακεία της γειτονιάς για όσους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν εξοικείωση με τα ψηφιακά συστήματα.

Επίσης η εγγραφή, θα μπορεί να γίνεται και από το προσωπικό των δημόσιων φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας ή και τους ίδιους τους ιατρούς, με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη.
Άμεσα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

Οι ποινές και ο προσωπικός γιατρός

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί έως το τέλος του έτους να έχει εγγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

Πάντως σύμφωνα με τους υπολογισμούς από 1/9 θα αρχίσουν να πληρώνονται και οι γιατροί, αλλά είναι άγνωστο πόσοι τελικά θα δεχθούν να υπογράψουν τη σύμβαση καθώς υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις από τον ιατρικό κόσμο.

Από την άλλη «ποινές» περιμένουν και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που δεν θα εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό. Με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις
όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό έως την 1η Οκτωβρίου 2022 θα έχουν να αντιμετωπίσουν 5 βασικές ποινές που θα τους κοστίσουν ακριβά.

Ειδικότερα:

– Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

–Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%

-Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.

-Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.

-Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα