ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προσωπικός γιατρός: Αποχωρούν εκατοντάδες γιατροί του δημοσίου λόγω συνταξιοδότησης – Στον αέρα οι εγγεγραμμένοι ασθενείς

Προσωπικός γιατρός υπό κατάρρευση εξαιτίας της συνταξιοδότησης μεγάλου μέρους του ιατρικού προσωπικού

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο προσωπικός γιατρός αλλά και οι εκατοντάδες ασθενείς που έχουν εγγραφεί σε εκείνους των δημοσίων δομών, καθώς μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να αποχωρήσουν με συνταξιοδότηση εκατοντάδες γιατροί που έχουν συμπληρώσει το οριζόμενο έτος ηλικίας.

Μέχρι στιγμής όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ειδικά η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δεν έχει διευθετήσει το θέμα, με συνέπεια τα ραντεβού που έχουν κλειστεί από πολίτες σε προσωπικό γιατρό του δημοσίου να μην ισχύουν πια.

Προς ώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει δώσει καμία παράταση στους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου με συνέπεια τα ραντεβού των ασθενών από τον Ιανουάριο και μετά να μην είναι πια σε ισχύ.

Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που σήμερα έχουν αναλάβει τον ρόλο του προσωπικού γιατρού υποχρεωτικά, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο προσωπικός γιατρός σε αποδρομή

Με την αποχώρησή τους λόγω συνταξιοδότησης μένει στον αέρα η κάλυψη των πολιτών που έχουν αναλάβει. Να υπενθυμιστεί ότι οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου (γιατροί των Κέντρων Υγείας) υποχρεωτικά καλύπτουν 2000 πολίτες -ασθενείς τους οποίους έχουν εγγράψει στη λίστα τους, ενώ πληρώνονται μόνο για τους 500 από αυτούς.

Οι γιατροί των δημοσίων δομών είχαν αναλάβει υποχρεωτικά τον ρόλο αυτό λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι στο σύνολο της χώρας είναι μόλις 1247.

Οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου είναι 2.226.

Και το πρόβλημα τώρα είναι ότι στα Κέντρα Υγείας που διαθέτουν προσωπικούς γιατρούς, επικρατεί αναστάτωση, καθώς δεν μπορούν να προγραμματισθούν ραντεβού με ασθενείς για το επόμενο διάστημα, λόγω του σχεδιασμού για αποχώρηση των προσωπικών γιατρών.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν και αποχώρησαν από το ΕΣΥ 420 γιατροί, ενώ αντίστοιχος και πιθανώς μεγαλύτερος αναμένεται να είναι και φέτος ο αριθμός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button