ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προσωπικός γιατρός: Μετ’ εμποδίων τα ραντεβού για τους πολίτες – Όλα τα αγκάθια

Ο προσωπικός γιατρός αναμένεται να δεχθεί τις πρώτες επισκέψεις το επόμενο δεκαήμερο

Ο Προσωπικός Γιατρός συνεχίζει να έχει ακόμη πολλά προβλήματα και αγκάθια στην υλοποίησή του.

Έτσι ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πώς από την 1η Οκτωβρίου, θα ξεκινούσαν τα ραντεβού των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, τελικά αναβάλλονται. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν τα ραντεβού των πολιτών με τον προσωπικό γιατρό.

Βέβαια άγνωστο παραμένει εάν αυτά θα μπορούν να γίνουν καθώς εκτός από την έλλειψη διαθέσιμων γιατρών πολλοί είναι εκείνοι οι πολίτες που έχουν εγγραφεί σε γιατρούς μακριά από τον τόπο κατοικίας τους μόνο και μόνο για να γλιτώσουν τις ποινές που προβλέπονται.

Προσωπικός γιατρός: Διάρκεια των ραντεβού

Τα ραντεβού θα πρέπει έχουν διάρκεια 15 λεπτών το κάθε ένα. Όμως οι πολίτες που προγραμματίζουν για πρώτη φορά ραντεβού τους στον Προσωπικό τους Ιατρό η διάρκεια του ραντεβού θα είναι 30 λεπτά, καθώς απαιτείται από τον ιατρό ή συμπλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του κάθε πολίτη.

Να σημειωθεί εδώ ότι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών είναι να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού.

Προσωπικός γιατρός: Τα αγκάθια

Προσωπικός γιατρός με αγκάθια

Τα αγκάθια πάντως για τον νέο θεσμό παραμένουν αφού οι γιατροί εξακολουθούν να εκφράζουν την αντίδρασή τους για το πώς θα πρέπει να εργάζονται.Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος εξηγεί γιατί οι γιατροί διστάζουν να συμβληθούν με το νέο σύστημα:

Δεν υπάρχει περιορισμός στην επισκεψιμότητα των πολιτών με αποτέλεσμα ο ιατρός να είναι απροστάτευτος στην ανασφάλεια των ασθενών.

Οριοθετεί την επίσκεψη στα 15 λεπτά

Δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου. Η 7ωρη απασχόληση στο πενθήμερο είναι αποτρεπτική και ανασταλτική.
Πιθανότητα εφημέρευσης σε παρακείμενη δομή του ΕΣΥ χωρίς την θέληση του γιατρού είναι εξοργιστική

Oι άδειες των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών ρυθμίζονται από το παρακείμενο Κρατικό Κέντρο Υγείας

«Όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών. Τα ιατρεία με εξατομικευμένη υπηρεσία μετατρέπονται σε ιατρεία μαζικής ιατρικής» σημειώνει μεταξύ άλλων η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button