ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προσωπικός γιατρός: Πώς θα εγγραφούν όσοι μένουν σε απομακρυσμένα χωριά και σε άγονες περιοχές

Προσωπικός γιατρός αλλά με δυσκολίες για όσους μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές

Δυσεύρετος θα είναι ο προσωπικός γιατρός για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένα χωριά και σε άγονες περιοχές όπου το ιατρικό προσωπικό είναι περιορισμένο.
Το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει ήδη τα κενά που υπάρχουν στα χιλιάδες χωριά και απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να εκτιμήσει τις ελλείψεις που θα εμφανισθούν αργότερα όταν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο προσωπικός γιατρός.

Σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν με τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν για τον νέο θεσμό τον Ιούνιο.

Προσωπικός γιατρός: Τι θα κάνουν οι ακρίτες

Ήδη πάντως υπάρχει η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή για το τι θα κάνουν όσοι μένουν σε χωριά και σε άγονες περιοχές.
Ειδικότερα στις περιοχές που ενδεχομένως δεν υπάρχουν γιατροί, οι κάτοικοι θα μπορούν να επιλέγουν γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύονται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας, αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας.

Προσωπικός γιατρός για όλους από το 2023

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη ενημέρωση είχε τονίσει πως οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών θα μπορούν να εγγράφονται στις δομές που υπάρχουν όπως είναι τα αγροτικά ιατρεία.

Η διαδικασία επιλογής του προσωπικού γιατρού

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό.

Ο τρόπος εγγραφής θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση άμεσα και μέχρι τέλος Ιουνίου. Η εγγραφή θα γίνεται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο θεσμός να τεθεί σε εφαρμογή πλήρως από 1.1. 2023, ενώ η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Ιούλιο ώστε μέσα σε 6 μήνες όλοι κάτοικοι της χώρας να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button