ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προσωπικός γιατρός: Στη Βουλή σήμερα για ψηφοφορία το νομοσχέδιο παρουσία Μητσοτάκη – Οι ενστάσεις και οι ελλείψεις

Ο προσωπικός γιατρός παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση

Νόμος του κράτους αναμένεται να γίνει ο Προσωπικός γιατρός καθώς το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας» οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ήδη το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να καταδείξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για τα μείζονα ζητήματα της Υγείας.

Εξάλλου ο Προσωπικός γιατρός, όπως και η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελούν ένα ισχυρό αφήγημα της κυβέρνησης για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το ΕΣΥ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τον Προσωπικό τους Γιατρό, εάν επιθυμούν να συνεχίζουν να εξετάζονται από εκείνον που ήδη επισκέπτονται ή εάν δεν βρίσκουν κάποιον στη γειτονιά τους.

Προσωπικός γιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές το νέο έτος

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας δηλώνει από το νέο έτος θα ξεκινήσει η εγγραφή των πολιτών στον θεσμό. Όσοι δεν επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, το καλοκαίρι του 2025 θα εγγραφούν αυτομάτως από το σύστημα σε όποιον γιατρό βρίσκεται κοντά στην περιοχή τους.

Να υπενθυμιστεί ότι με το νέο νομοσχέδιο οι αγροτικοί γιατροί και οι ειδικευόμενοι γιατροί αναλαμβάνουν ρόλο προσωπικού γιατρού όπως και οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί ενώ στη μάχη θα μπουν και οι Παιδίατροι παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως συνεννόηση με τις επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τον κλάδο.

Προσωπικός γιατρός με αλλαγές
Πηγή: Freepik

Ίσως γι’ αυτό να εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν υποχρεωτικά οι παιδίατροι του δημοσίου συστήματος, αφού σχετικές λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί. Αξιοσημείωτο είναι πως οι Παιδίατροι του δημοσίου είναι ελάχιστοι και δεν ξεπερνούν τους 350 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου.

Πάντως ο ιατρικός κόσμος αμφιβάλλει εντόνως για το αν θα πετύχει και αυτή τη φορά ο θεσμός, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από την επιστημονική κοινότητα ναι συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι αγροτικοί γιατροί όπως και οι ειδικευόμενοι επελέγησαν για να γίνουν προσωπικοί γιατροί παρότι δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση.

Η ρύθμιση αυτή πάντως της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη προκαλεί και τις σφοδρές αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων που σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν μη ειδικευμένοι γιατροί να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω ενός συγκεκριμένου ρόλου όπως είναι αυτός του προσωπικού γιατρού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button