ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Προσωπικός γιατρός: Το νέο σχέδιο για τον Ατομικό Φάκελο Υγείας που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας – Τι προβλέπεται

Στη δεύτερη φάση περνά ο προσωπικός γιατρός καθώς παρά τις νέες προτάσεις οι ιδιώτες γιατροί δεν εντάσσονται στο σύστημα

Προσωπικός γιατρός με νέες αλλαγές, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας εστιασμένες όμως αυτή τη φορά στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο προσωπικός γιατρός θα τροποποιηθεί και πάλι καθώς ο θεσμός λόγω έλλειψης γιατρών δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Εξάλλου και το μεικτό σύστημα απασχόλησης που πρότεινε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενταχθούν στο νέο θεσμό, φαίνεται ότι παρουσιάζει δυσκολίες και γι αυτό δεν γίνεται δεκτός από τον ιατρικό κόσμο.

Να υπενθυμιστεί ότι η νέα πρόταση Πλεύρη προς τους γιατρούς ήταν να μπορεί να γίνει προσωπικός γιατρός και ένας ιδιώτης χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ αλλά υποχρεωτικά θα έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων ασθενών (μίνιμουμ οι 857) ενώ παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Θα πληρώνεται δηλαδή από τους ασθενείς.

Όμως επειδή και αυτή η πρόταση δημιουργεί γιατρούς αλλά και ασθενείς δύο ταχυτήτων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr περνά στη νέα φάση του «προσωπικού γιατρού».

«Προσωπικός γιατρός» μόνο για τον φάκελο υγείας

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, το υπουργείο Υγείας λόγω της άρνησης των ιδιωτών γιατρών να συμβληθούν, προχωρά στην υλοποίηση του νέου σχεδίου.
Συγκεκριμένα το νέο σχέδιο που είναι υπό επεξεργασία, προβλέπει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς να δημιουργούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.

Άλλωστε ο ηλεκτρονικός φάκελος φαίνεται πως ήταν από την πρώτη στιγμή ο στόχος της κυβέρνησης καθώς μέσω του φακέλου θα μπορούν να ελεγχθούν πλήρως οι ιατρικές δαπάνες προς τους πολίτες. Θα είναι δηλαδή γνωστές οι νοσηλείες, οι θεραπείες που έχουν λάβει, οι εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και κάθε άλλη λεπτομέρεια γύρω από την υγεία τους.

προσωπικός γιατρός με δυσκολίες

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να διαθέσει ένα συγκεκριμένο ποσό σε κάθε ιδιώτη γιατρό που επιθυμεί, ώστε να δημιουργεί τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.

Το ποσό που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι τα 5 ευρώ ανά φάκελο, χωρίς ωστόσο να έχει «κλείσει» η συζήτηση εντός της κυβέρνησης.
Το ποσό αυτό θα επικοινωνηθεί ως κίνητρο προς τον ιατρικό κόσμο, αφού θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα ανεξάρτητα από την ειδικότητα.

Όμως όλοι οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν το φάκελο των ασθενών τους έστω κι αν οι ίδιοι δεν θα τον έχουν δημιουργήσει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button