Προσωπικός γιατρός: Ξεκινούν σε 10 ημέρες οι εγγραφές – Οι 5 «ποινές» για τους ασθενείς

Από την 1η Ιουλίου ξεκινά ο προσωπικός γιατρός. Οι 5 ποινές που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Προσωπικός γιατρός αλλά με …υποχρεωτικότητα ξεκινά από την 1η Ιουλίου. Σε περίπου 10 ημέρες από σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές για τους πολίτες οι οποίοι εάν δεν διαθέτουν από την 1η Οκτωβρίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν 5 βασικές «ποινές».

Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό θα γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ στην οποία οι πολίτες μπορούν να εισέρχονται με τα στοιχεία τους από το TAXIS, την ταυτότητα τους και το ΑΜΚΑ, ενώ θα υπάρχει ενσωματωμένη η δυνατότητα για επιλογή προσωπικού γιατρού.

Για όσους δεν έχουν εξοικείωση με τα ψηφιακά συστήματα, εγγραφές στον προσωπικό γιατρό μπορούν να γίνουν και διά ζώσης.

Προσωπικός γιατρός με 5 ποινές

 

Όμως όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό έως την 1η Οκτωβρίου 2022 θα έχουν να αντιμετωπίσουν 5 βασικές ποινές που θα τους κοστίσουν ακριβά.

Ειδικότερα:

Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%

-Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.

-Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.

-Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου:
Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα