Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Νομοσχέδιο με καθυστερήσεις και αγκάθια – Οι 2 λόγοι της αργοπορίας

Γιατί έρχεται με καθυστέρηση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Πονοκέφαλο φαίνεται ότι προκαλεί στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε …σύγχρονο ανέκδοτο. Και αυτό διότι δημοσιοποιείται από μέρα σε μέρα αλλά …ακόμη να το δούμε.

Τις τελευταίες εβδομάδες άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξαγγείλει άπειρες φορές ότι βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ σήμερα είναι άλλη μία ημέρα που θεωρητικά πρέπει να βγει στον «αέρα».

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε δύο παράγοντες:

-Πρώτον ότι δεν υπήρχε σχεδόν τίποτε έτοιμο στο νομοσχέδιο παρά μόνο οι βασικές του κατευθυντήριες «γραμμές». Άρα έπρεπε να ετοιμασθούν οι ρυθμίσεις άρον άρον

-Και δεύτερον οι καθυστερήσεις οφείλονται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν πιο “αδιάφορα” άρθρα ώστε να μην προκληθούν, σε αυτήν την φάση τουλάχιστον, συγκρούσεις με διάφορους συνδικαλιστικούς φορείς. Γι αυτό και γίνονται συνεχώς αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Οι βασικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας

Μέσα στις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι:

-Κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να έχει στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο προσωπικός γιατρός, ο οποίος θα αποτελεί τον βασικό κρίκο που θα συνδέει τους ασφαλισμένους με το δωρεάν σύστημα υγείας.

Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα είναι ο προσωπικός γιατρός τους, ο οποίος και θα αναλάβει την πρόληψη αλλά και τη βασική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους. Πάντως με βάση τις πληροφορίες αναμένεται να είναι σε εθελοντική βάση γι αυτό και πιθανώς να δοθούν και μπόνους στους πολίτες που θα επιλέξουν προσωπικό γιατρό.

Άλλωστε με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς να λάβουν έγκριση από τον προσωπικό ιατρό.

Συγκεκριμένα, για οποιαδήποτε ιατρική πράξη όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έως εισαγωγή στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει παραπομπή.

-Το σημαντικό όμως είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δώσει οικονομικά κίνητρα και σε γιατρούς του δημοσίου, των Κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ, ώστε να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Όπως έχει επισημάνει ο Θάνος Πλεύρης, θα πρέπει δηλαδή και εκείνοι να εγγράψουν στη λίστα τους ασφαλισμένους ώστε να τους παρακολουθούν. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικτό σύστημα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού, αφού οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ θα συνεχίσουν στο ωράριό τους να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους.

Οι αμοιβές θα είναι ξεχωριστές από τον μόνιμο μισθό τους αλλά είναι άγνωστο προς ώρας εάν θα αλλάξει η εργασιακή σχέση των γιατρών αυτών με το δημόσιο σύστημα.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα