ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πρωτοβάθμια Υγεία με τη συμβολή ιδιωτών – Πώς θα γίνει συνεργασία δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα – Όλο το σχέδιο

Στις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα της Υγείας προχωρά η κυβέρνηση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ποιος ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Πρωτοβάθμια Υγεία με τη συμβολή ιδιωτών προωθεί άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου τους επόμενους μήνες να δημιουργηθούν νέες δομές οι οποίες θα στηρίζονται σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, μετά τη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ότι θα υπάρξουν και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία πρωτοβάθμιων δομών, το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει να ετοιμάζει ήδη το σχετικό σχέδιο.

Μάλιστα έχει ξεκινήσει και η «χαρτογράφηση» των αναγκών ανά περιοχή με βάση τον πληθυσμό, ώστε να εντοπισθούν οι ελλείψεις σε υποδομές αλλά και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που χρειάζονται οι πολίτες.

Και στα Κέντρα Υγείας σύντομα θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς

Βέβαια αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιβόητες Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), θα γίνουν σε αυτή τη φάση σε μία εξαιρετικά ήπια μορφή προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργαζομένους στην Υγεία, μεταφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr.

Σε τέσσερις άξονες

Οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας που είναι οι βασικές δομές του δημοσίου συστήματος, θα κινηθούν σε τέσσερις άξονες που θα περιλαμβάνουν τη συνεργασία με ιδιώτες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα:

-Σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχουν κενά σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως είναι εξειδικευμένα μηχανήματα για εξετάσεις κ.λ.π. θα ξεκινήσουν συνεργασίες με ιδιώτες μέσω των οποίων θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές με νέα μηχανήματα. Η αποπληρωμή θα γίνει με τη μορφή του leasing ενώ δεν θα έχουν εμπλοκή οι ιδιώτες στη λειτουργία του νέου εξοπλισμού.

Και στα Κέντρα Υγείας σύντομα θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς

-Μία άλλη επιλογή όμως που αναμένεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση είναι σε δημόσιες δομές να τοποθετηθεί νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τις ανάγκες των ασθενών, αλλά εάν στην περιοχή δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες και θα αναλάβουν να προμηθεύσουν τις δομές με τα μηχανήματά τους. Στην περίπτωση αυτή η αποπληρωμή των ιδιωτικών εταιρειών θα γίνει με τη μορφή της μίσθωσης των μηχανημάτων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι υπηρεσίες από τους εργαζόμενους θα πληρώνονται ξεχωριστά.

-Σε ότι αφορά στα κτίρια, ιδιώτες θα κληθούν να ανακατασκευάσουν ή να εκσυγχρονίσουν υπάρχουσες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία κ.λ.π.), ενώ θα πληρωθούν με δόσεις από το ελληνικό δημόσιο σε βάθος χρόνου, πιθανώς μέσα σε 30 χρόνια.
Η μέθοδος θα θυμίζει επίσης το σύστημα leasing, περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

-Ο τελευταίος τρόπος συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα θα αφορά στον ΕΟΠΥΥ. Σχεδιάζονται να γίνουν νέες ξεχωριστές συμβάσεις με ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι οποίες θα κληθούν να παράσχουν «πακέτα» υπηρεσιών σε ασφαλισμένους ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν οι δημόσιες δομές ή οι αντίστοιχες υπηρεσίες.

Διοικητές νοσοκομείων με οδηγίες

Οι νέες συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα θα είναι διαφορετικές από τις υπάρχουσες οι οποίες θα παραμείνουν αλλά θα τροποποιηθούν. Πριν τις όποιες συνεργασίες θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Υγείας: Όλο το σχέδιο για τη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα – Ξεκίνησαν οι επαφές με ιδιώτες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button