Περισσότερα κονδύλια αναμένεται να δοθούν στον τομέα της Υγείας την ερχόμενη χρονιά. Εξάλλου η υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό οδηγεί στην ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο εδώ και δεκαετίες υποχρηματοδοτείται.
Νοσοκομεία, δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ θα λάβουν αυξημένα κονδύλια σε σύγκριση με το 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλεπόταν για το 2020: “Προϋπολογισμός 2020: Μέτρα για την υγεία, επιδόματα, προσλήψεις και ειδικά αποθεματικά! Τι προβλέπεται”
Με βάση ανάλυση που πραγματοποίησαν οι Στέργιος Πόραβος, Ιωάννης Ποδηματάς και Γιώργος Στεφανόπουλος της reformed που ειδικεύεται στις αναλύσεις πολιτικών φαρμάκου και οικονομικών της υγείας, ο Προϋπολογισμός στους δύο υποτομείς του Υπουργείου Υγείας (Νοσοκομεία-ΠΦΥ και ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να είναι αυξημένος, συγκριτικά με τον αρχικό Προϋπολογισμό του 2020.
Ειδικότερα:
• Νοσοκομεία και ΠΦΥ: Για τα Νοσοκομεία και τις δομές της ΠΦΥ, αναμένονται αυξήσεις των λειτουργικών και επενδυτικών τους δαπανών, κατά 243 εκ. ευρώ (σε δεδουλευμένη βάση) όπως αποτυπώνεται και στο παραπάνω διάγραμμα,
• ΕΟΠΥΥ: Για τον ΕΟΠΥΥ επίσης, αναμένεται αύξηση των δαπανών του (φαρμακευτική δαπάνη και λοιποί πάροχοι υγείας) κατά 200 εκ. ευρώ, σε σχέση με το 2020. Η αύξηση αυτή περιορίζεται εξ ολοκλήρου στη φαρμακευτική δαπάνη (30 εκ. ευρώ επιπλέον στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και 170 εκ. ευρώ για την εξαίρεση από το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, της δαπάνης των εμβολίων που εντάσσονται στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού), καθώς η δαπάνη για τους λοιπούς παρόχους υγείας παραμένει στα ίδια ακριβώς με το 2020 επίπεδα.
Αύξηση στα χρέη των νοσοκομείων
Όμως ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, παρόλο που υπήρξε πρόνοια από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και είχε εγκαίρως καταρτιστεί (Οκτώβριος 2019) ένα σχέδιο μηδενισμού των χρεών, με ορίζοντα διετίας, για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
«Η ενδεχομένως βασική απόπειρα απόδοσης της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων, στην έλευση της πανδημίας, κρίνεται ως μη επαρκής, καθώς κατά την ίδια περίοδο ο ΕΟΠΥΥ διατήρησε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, περίπου, στα ίδια επίπεδα» εξηγούν οι αναλυτές Στέργιος Πόραβος, Ιωάννης Ποδηματάς και Γιώργος Στεφανόπουλος της reformed.