ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πυρκαγιές: Οι κίνδυνοι από τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα – Τι λένε οι ειδικοί

Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε

Τον κίνδυνο που κρύβουν τα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που δοκιμάζουν τη χώρα τις τελευταίες μέρες επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Τα σωματίδια είναι ό,τι χειρότερο για το αναπνευστικό μας σύστημα. Εκείνη την στιγμή μπορεί κάποιος να μην το καταλαβαίνει αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αναπνεύσει» , σημείωσε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι όταν κάποιος εκτίθεται στα μικροσωματίδια για συνεχόμενες ώρες, τότε αυτό μπορεί να βλάψει τον οργανισμό του. «Ειδικά όσοι ταλαιπωρούνται από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, διατρέχον μεγάλο κίνδυνο». Μάλιστα, η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι είχαμε περιστατικά ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα.

Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε

Η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και μάλιστα διπλής (εφόσον αυτή είναι απλού τύπου).

Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να είναι κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες ενώ όσοι διαθέτουν παλαιού τύπου κλιματιστικά, είναι προτιμότερο να προμηθευτούν έναν ανεμιστήρα, παρά να τα ανοίξουν και να φορούν μάσκα μέσα στο σπίτι. Τέλος, δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι αποπνικτική ενώ υπήρξαν αναφορές ότι το καπνικό νέφος έφτασε μέχρι και την Κρήτη.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button