ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Πυρόσβεση στη Δημόσια Υγεία

Γράφει ο Αντώνης Δημόπουλος, Πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ορθοδοντικός

1..Η χώρα έχει εξέλθει από μια δεκαετή κρίση σε πολλά επίπεδα μόλις το ‘19 και η πανδημία ενέσκηψε λίγους μήνες αργότερα αναστέλλοντας την όποια προσπάθεια ουσιαστικής ανάκαμψης και γρήγορης ανάπτυξης. Η διαχείριση της πανδημίας, επιτυχής αλλά και συμβατική, υπήρξε αποτελεσματική στην ανταπόκριση των πίεσης των νοσούντων με αύξηση αριθμού ΜΕΘ και κλινών covid με επάρκεια και ταχύτητα.

Ταυτόχρονα, όπως όλες σχεδόν οι χώρες ΕΕ, η κυβέρνηση προέβη στη διενέργεια παρατεταμένων, εκτεταμένων και κάποτε άστοχων και υπερβολικών, lockdown. Αυτός ο μιμητισμός -λογικός και ασφαλής σε ένα βαθμό από την πίεση των πραγμάτων και των διαρκών και λανθασμένων συγκρίσεων ενός πολυπαραγοντικού φαινομένου, ταυτόχρονα εν μέρει μας παγίδεψε.

Στέρησε τη δυνατότητα εθνικών αυτοσχεδιασμών με βάση την πραγματική κατάσταση της διασποράς στις διάφορες περιοχές και στοχευμένων και αποτελεσματικών, ειδικών παρεμβάσεων σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο. Έτσι ένα γενικευμένο σήμα «εκκένωσης» σημάδεψε όλο τον χειμώνα, δημιουργώντας όμως τεράστια προβλήματα με το κλείσιμο των σχολείων και στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας αλλά και στη ζωή των πολιτών σε όλη ανεξαίρετα την επικράτεια

2..Αντίστοιχα στον εμβολιασμό μια ικανοποιητική πορεία διεκπεραίωσης έφθασε στα όρια της και ουσιαστικά αναζητά νέες δεξαμενές –15 με 17 ετών, καθώς στις άλλες ηλικίες άγγιξε το σκληρό πυρήνα των αρνητών κάθε είδους. Ευτυχώς οι ήδη εμβολιασμένοι συγκράτησαν και καθυστέρησαν την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δ, διασώζοντας το μεγάλο κύμα τουρισμού, όμως η επιστροφή του Σεπτέμβρη προβληματίζει με την απότομη έκρηξη κρουσμάτων.

Έλλειψε ωστόσο εδώ μια πανεθνική καμπάνια όλων των θεσμικών πολιτικών και κοινωνικών εταίρων (κομμάτων, εκκλησίας, υπουργείων και οργανισμών, επιχειρήσεων τοπ. Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστών, ΜΚΟ) για συστηματική ενημέρωση και πειθώ, αλλά και ταυτόχρονη δέσμευση όλων.

Η υπόθεση αυτή με συνέχεις εκκλήσεις από την κυβέρνηση αλλά και «ρίσκα» από την αντιπολίτευση, αφέθηκε στον αυτόματο, ανάμεσα στις ατέλειωτες αντιφάσεις της μιντιακής εποποιΐας εμπειρογνωμόνων επι παντός, την άγρια διαμάχη φαρμακευτικών εταιριών και στους λαμπερούς ινφλουένσερ του συρμού.

Η αύξηση της πίεσης από μέτρα αποκλεισμού των ανεμβολίαστων, από συγκεκριμένες εργασίες αλλά και άλλες δραστηριότητες, ελπίζεται να εξαναγκάσει σε επιπλέον εμβολιασμούς, καθώς στο τέλος Αυγούστου είμαστε ακόμα στο 55% του πληθυσμού.
Βεβαίως όψιμοι κρατιστές ωρύονται για επιβολή, καταναγκασμό, και αυστηρά μέτρα, ίσως εύλογα σε ορισμένα ευαίσθητα επαγγέλματα, αλλά αυταρχικά στην γενίκευση τους που δεν συνάδουν με την ποιότητα της δημοκρατίας μας αλλά και με την γενική ευρωπαϊκή πρακτική.

Η ΠΦΥ

3..Ακόμα περισσότερο όμως έλλειψε η παρουσία της ΠΦΥ, και του οικογενειακού γιατρού που μπαίνει σε κάθε σπίτι, είναι ο σύμβουλος υγείας κάθε οικογένειας και γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό όλων.
Η λειτουργία του είναι βασισμένη στην εμπιστοσύνη που κτίζεται μέσα από την σχέση αυτή με τον κάθε πολίτη προσωπικά, που δεν έχει ιδιοτέλεια και δεν χειραγωγεί σε κατάχρηση συνταγογράφησης, περιττές πολλαπλές εξετάσεις και άσκοπες δαπανηρές επεμβάσεις.

Είναι ο πρώτος που θα χειριστεί τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς αυτήν την προφανή αλλά πλέον, σχεδόν επαναστατική πια συνέχεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που ξεκίνησε το 2011 για να επιβληθεί με την πίεση της πανδημίας.

Είναι η αξιοποίηση αυτού του μέσου που δίνει την δυνατότητα εξατομικευμένης συνεργασίας του γιατρού της πρωτοβάθμιας με την κάθε οικογένεια που μπορεί να ξεπεράσει δισταγμούς, να κάμψει αμφιβολίες, να ενημερώσει υπεύθυνα και προσωπικά και να πείσει πραγματικά για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Ακόμα περισσότερο να διαπαιδαγωγήσει σε μια κουλτούρα ενεργού υγείας και όχι υποχονδρίας νοσηρότητας και καταφυγής όλων στα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστική ακόμα σήμερα, οκτώ μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών, η ανικανότητα των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ), των Δήμων και των τοπικών Ιατρικών Συλλογών να τους οργανώσουν στα σπίτια όσων αδυνατούν ή δυσκολεύονται να μετακινηθούν.

Μήπως η απίστευτη καθυστέρηση αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ από το υπουργείο Υγείας, το επιχειρησιακό σχέδιο συνεργασίας των ΤΟΜΥ -κι ας είναι του ΣΥΡΙΖΑ – με τα κέντρα υγείας αλλά και τις λοιπές κοινωνικές δομές και τους κοινωνικούς εργάτες (επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ ) κάθε Δήμου είναι ώρα να ξεπερασθεί το συντομότερο?

4.. Παρά τη ρητορική και τις εξαγγελίες, η κυβερνητική πρακτική στη δημόσια υγεία είναι πυροσβεστική, ανταποκρινομένη στην πίεση της συγκυρίας, χωρίς να την υπερβαίνει με καινοτόμες δράσεις και έργα υποδομής. Αντίστοιχα με τις αστοχίες στις πρόσφατες πυρκαγιές, αδυνατεί να ανασυγκροτήσει και να εκμεταλλευτεί τις πολλές …επίγειες δυνάμεις, δημιουργώντας ένα στρατό που μάχεται συντονισμένα, ξέρει τι πρέπει να κάνει και το κάνει γρήγορα, στοχευμένα και συστηματικά.

Η έκθεση Πισσαρίδη στην υγεία ήταν κατώτερη των αναγκών και των περιστάσεων της πανδημίας και το ταμείο ανάκαμψης δεν την έθεσε πρώτη προτεραιότητα για χρηματοδότηση και ενίσχυση. Βασικές και κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις με σύγχρονη διοίκηση, ορθολογική χρηματοδότηση, αξιοποίηση και ανανέωση του ανθρωπίνου δυναμικού ενός γενναίου αλλά γερασμένου δημόσιου συστήματος, έχουν αναβληθεί επ αόριστον.

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένει ακόμα καινούργιο Διοικητή μήπως και μπορέσει να ενεργοποιηθεί από τον παθητικό τωρινό ρόλο του κουμπαρά, αποδίδοντας αυτά για τα οποία δημιουργήθηκε. Η αξιολόγηση – ειδικά των διοικητών και των ΥΠΕ που διαχειρίζονται τεράστιες προκλήσεις – από την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη ενώ για τους εκπαιδευτικούς είναι σημαία.

Βαδίζουμε πάλι σε έναν δύσκολο χειμώνα ελπίζοντας ότι θα αποφύγουμε τα δεινά του περσινού. Χρειαζόμαστε ψυχραιμία, ωριμότητα, τόλμη και πολλή δουλειά για κινήσεις ουσίας, μέτρα εστιασμένα, δράσεις αποτελεσματικές, έργα υποδομής, επείγουσες μεταρρυθμίσεις. Κανένας -ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ευθύνες του- δεν μπορεί να μένει αμέτοχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανδημία: προσλήψεις, ντουβάρια, μηχανήματα, αντί μεταρρυθμίσεων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button