ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Σαρώνονται» τα δημοφιλή νησιά για τη μετάλλαξη Δέλτα – Οι φόβοι για ξέσπασμα τον Σεπτέμβριο στις μεγάλες πόλεις

Οι φόβοι κυβέρνησης και ειδικών για μεγάλη διασπορά του κορονοϊού μετά τις διακοπές

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν από τον Σεπτέμβριο τοπικά μέτρα στην ηπειρωτική χώρα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες πως θα εξελιχθεί η διασπορά του ιού.

Εξάλλου οι προβλέψεις όλων των φορέων λένε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει και στη χώρα μας τον Αύγουστο.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά ποιες περιοχές βράζουν από κρούσματα: «Κορονοϊός: 1.332 κρούσματα στην Αττική, 398 στη Θεσσαλονίκη – Η κατανομή σε όλη τη χώρα»

Στην περίπτωση που η μετάλλαξη Δέλτα επεκταθεί ειδικά στα νησιά τώρα που είναι σε εξέλιξη η περίοδος των διακοπών, οι αρχές φοβούνται ότι η ηπειρωτική χώρα θα πληγεί από τον Σεπτέμβριο.
Γι’ αυτό και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα και στην Αττική, αλλά όχι οριζόντια μέτρα όπως στις προηγούμενες καραντίνες.

Σαφάρι ελέγχων στα νησιά

Οι επιστήμονες αγωνιούν για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα και μελετούν καθημερινά τα στοιχεία.

Επειδή ακριβώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα διαδοθεί αστραπιαία ειδικά μέσα στον Αύγουστο, έχουν επισημάνει στα κυβερνητικά στελέχη ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να αποφευχθούν οι όποιοι συνωστισμοί.
Κάτι που βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο ειδικά σε περίοδο διακοπών στα νησιά.

Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως έχει αποφασίσει και τον Αύγουστο να γίνονται έλεγχοι στα νησιά με στόχο να εντοπισθούν αυτοσχέδια πάρτι σε σπίτια αλλά ακόμη και σε σκάφη που φαίνεται να συμβάλουν στη διάδοση του κορονοϊού ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς.

Ωστόσο τηρείται μία σχετική διακριτικότητα ακριβώς για να μην πληγεί η εικόνα της χώρας μας εν μέσω τουριστικής περιόδου. Προς ώρας μάλιστα έχει αποφασισθεί να μην μπει άλλο mini lockdown όπως στη Μύκονο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εκτός κι αν σε κάποια νησιωτική περιοχή η κατάσταση ξεφύγει πλήρως, λένε πηγές του HealthReport.gr.

Όλοι οι σχεδιασμοί για μεγαλύτερους περιορισμούς αφορούν στον Σεπτέμβριο οπότε και εκτιμάται ότι μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα.

Τα ξενοδοχεία

Από την άλλη πάντως και τα ξενοδοχεία προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, αφού ακόμη και σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν κενά στα υγειονομικά πρωτόκολλα για εμβολιασμένους και μη.

Είναι ενδεικτικό ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν τηρείται ο διαχωρισμός για τους εσωτερικούς χώρους και ειδικά στις αίθουσες των γευμάτων, των πρωινών όπου συνήθως υπάρχει συνωστισμός.

Άλλωστε κατά την άφιξη των τουριστών δεν ζητείται υποχρεωτικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού στα ξενοδοχεία, συνεπώς και οι εσωτερικοί χώροι είμαι ακάλυπτοι υγειονομικά.
Στην κυβέρνηση είναι γνωστό αυτό το κενό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, αλλά προς ώρας φαίνεται ότι επιλέγουν να μην ανοίξουν το θέμα ακριβώς λόγω τουριστικής περιόδου.

Γι αυτό άλλωστε εδώ και λίγα 24ωρα όλοι οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε όλη τη χώρα σε δύο τεστ την εβδομάδα (ένα self test και ένα rapid test), ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button