ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σχολεία: Όλο το παρασκήνιο πίσω από τις μάσκες γίγας – Σταμάτησε η παραγωγή με απόφαση της ΚΕΔΕ

Τέλος η παραγωγή των μασκών γίγας που δόθηκαν στους μαθητές με αποφαση της ΚΕΔΕ – Όλο το παρασκήνιο

Αρχική > Άρθρα > Σχολεία: Όλο το παρασκήνιο πίσω από τις μάσκες γίγας – Σταμάτησε η παραγωγή με απόφαση της ΚΕΔΕ

Επί ποδός είναι η κυβέρνηση μετά το …ατόπημα να μοιραστούν σε δεκάδες σχολεία σε όλη της χώρα, μάσκες γίγας στους μαθητές. Το φαινόμενο με τις υπερμεγέθεις μάσκες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, σήμανε συναγερμό στα κυβερνητικά στελέχη, αφού όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή να βρεθούν οι αρμόδιοι των υπουργείων και να αποδοθούν ευθύνες.

Αντίδραση 12 ώρες μετά

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ οι μάσκες δόθηκαν το πρωί στους μαθητές όλης της χώρας (λίγο μετά τις 8 οπότε και χτύπησε το πρώτο κουδούνι), χρειάστηκε να περάσουν 12 ώρες για να εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας.

Στο διάστημα αυτό – περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– το ένα υπουργείο έριχνε τις ευθύνες στο άλλο, για να καταλήξουν τελικώς ότι οι αρχικές διαστάσεις που είχαν δοθεί από την επιτροπή για το μέγεθος της μάσκας, παρερμηνεύτηκε.

Μάσκες για παιδιά… γίγαντες έφθασαν στα σχολεία

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι η ανακοίνωση εξεδόθη από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και όχι από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, προκειμένου προφανώς να αποσαφηνιστούν και οι σχετικές… ευθύνες. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την επιχειρηματολογία για το μέγεθος της μάσκας: «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας: Τι λέει για τις μάσκες – γίγας που δόθηκαν στους μαθητές»

Τέλος η παραγωγή

Στο μεταξύ όμως οι Δήμοι μέσω της ένωσής τους την ΚΕΔΕ που ήταν αρμόδια για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, διέκοψε την παραγωγή των μασκών μέχρι να δοθούν οι νέες προδιαγραφές. Καθίσταται σαφές ότι και η ΚΕΔΕ αποποιείται των ευθυνών της. Όπως άλλωστε και όλα τα υπουργεία, τη στιγμή μάλιστα που θα έπρεπε να ελεγχθούν τα πρώτα δείγματα πριν σταλούν στους μαθητές.

Τεράστιες μάσκες δόθηκαν στους μαθητές
Μάσκες για …κάλυψη- απόκρυψη σε δεκάδες σχολεία όλης της χώρας

Η ΚΕΔΕ αναφέρει: «Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19».

Να σημειωθεί πάντως ότι θέση για το ζήτημα με τις λανθασμένες μάσκες γίγας δεν πήρε ούτε το υπουργείο Παιδείας καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για τη λειτουργία των σχολείων.

Τι λένε οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως (ΟΕΝΓΕ) ζήτησαν να αποσυρθούν άμεσα οι ακατάλληλες μάσκες από τα σχολεία. Τονίζουν μάλιστα ότι είναι άκρως επικίνδυνες για τα παιδιά ενώ με τις προχειρότητες αυτές ισχυροποιούνται οι ομάδες των συνωμοσιολόγων.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου: «Πρώτοι είχαμε επισημάνει και έγκαιρα ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για προφύλαξη από τη μετάδοση της επιδημίας ιατρικές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

Αυτό βέβαια έχει ορισμένα θέματα όπως η προϋπόθεση να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην απόρριψη για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον των πόλεων. Όμως είναι ιατρικά το πιο σωστό. Μάλιστα η μάσκα αυτή θα πρέπει να αλλάζει κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Συνεπώς αντιστοιχούν στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς δύο μάσκες ανά ημέρα.

Με τις αστοχίες και τις προχειρότητες δημιουργείται ένα πρόσθετο πρόβλημα: δίνονται για άλλη μια φορά «επιχειρήματα» έτοιμα στο πιάτο στις διάφορες ομάδες των συνωμοσιολόγων, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτές τις ευκαιρίες για να διαδίδουν επικίνδυνες αντιεπιστημονικές απόψεις».

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button