ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σχολεία: Πρεμιέρα σήμερα στα Λύκεια με self test και μέτρα – Πότε ανοίγουν γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία

Τι θα γίνει με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης και ποιες ημερομηνίες είναι στο τραπέζι

Χτύπησε σήμερα μετά από πολύ καιρό το κουδούνι για χιλιάδες μαθητές Λυκείου σε όλη τη χώρα, υπό συνθήκες πανδημίας και μέτρων.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται με το αποτέλεσμα του self test που έχουν κάνει και το έχουν καταχωρήσει στην ειδική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ ώστε να προσέρχονται με τη σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Ήδη πάντως από τα πρώτα self test βρέθηκαν και θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί. Γεγονός που κατά την κυβέρνηση αποδεικνύει και την αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτοελέγχου που έχει επιλεγεί.

Self test σε όλο το προσωπικό

Γι αυτό άλλωστε η κυβέρνηση επεκτείνει τα self test και σε όλους όσοι εργάζονται μέσα στα σχολεία. Κάτι που θα ισχύσει σε πρώτη φάση στα λύκεια και θα συνεχισθεί και στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες όταν αυτές ανοίξουν.
Ειδικότερα, self test πρέπει να κάνει και το βοηθητικό προσωπικό, το προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων.

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Εντός της εβδομάδας μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή του δεύτερου τεστ το οποίο δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο τις προηγούμενες ημέρες.

Βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό. Το αποτέλεσμα του πρώτου self test θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη.

Υπάρχει όμως μία διαφοροποίηση για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όπου η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Τα γυμνάσια, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία: οι ημερομηνίες

Στο μεταξύ μετά το Πάσχα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να συζητηθεί πότε και υπό ποια μέτρα θα ανοίξουν Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.

Θεωρείται βέβαιον ότι τα παιδιά και αυτών των βαθμίδων εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στα θρανία, αλλά το ζήτημα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν αντίστοιχα και με τα Λύκεια. Κάτι που θα καθοριστεί στην ειδική συνεδρίαση που θα γίνει μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr αυτό που έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι είναι να επιστρέψουν στα σχολεία τα μικρότερα παιδιά στις 10 Μαΐου που είναι μία ημερομηνία που ούτως ή άλλως θα επέστρεφαν μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όμως ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι την ίδια περίοδο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση οπότε και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα αυξηθεί τις ίδιες ημέρες η κινητικότητα του πληθυσμού. Γεγονός που προκαλεί έντονους φόβους.

Ούτως ή άλλως όμως στις 14 Μαΐου ανοίγει επίσημα η τουριστική περίοδος στη χώρα μας, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η εστίαση θα πρέπει να έχει ανοίξει για τους επισκέπτες- τουρίστες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button