ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι με ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων – Όλα τα μέτρα

Πρώτη μέρα για τα σχολεία σήμερα όλης της χώρας αλλά και με έντονη ανησυχία

Άλλη μία χρονιά για τους μαθητές που όμως δεν θα μοιάζει και πάλι σαν μία κανονική σχολική χρονιά, αφού θα περιλαμβάνει μέτρα, τεστ, μάσκες και αποστάσεις.
Άλλωστε η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών εστιάζεται στον μαθητικό πληθυσμό καθώς οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και λόγω του συγχρωτισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα και εξαιτίας των πολυάριθμων τεστ που θα πραγματοποιούνται.

Ενδεικτικό είναι ότι τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας διά της καθηγήτρια Βάνας Παπαευαγγέλου προειδοποίησαν για έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες μόλις ανοίξουν τα σχολεία, αλλά μετά θα υπάρξει μείωση των λοιμώξεων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Οι φόβοι βέβαια είναι μην υπάρξει διασπορά από τον μαθητικό πληθυσμό στους μεγαλύτερους συμπολίτες μας από το οικογενειακό περιβάλλον με δεδομένο ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αύξηση των κρουσμάτων και πάλι στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Τα μέτρα

Με μέτρα για τον κορονοϊό λοιπόν ανοίγουν από σήμερα τα σχολεία σε όλη τη χώρα αλλά και με τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού self test για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προσέρχονται και με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test έπρεπε να γίνει είτε χθες Κυριακή ή το πρωί σήμερα πριν το σχολείο.

Αν βρεθεί κρούσμα

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

*Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ – rapid test πέραν των προβλεπόμενων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

*Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button