ΆρθραΠαιδίΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Σε 16 εξειδικευμένα κέντρα η απεξάρτηση από το online gaming – Τα μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Η απεξάρτηση από το διαδικτυακό παιχνίδι φαίνεται ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση

Το παράνομο gaming, η απεξάρτηση από το διαδικτυακό παιχνίδι, αλλά και τα μέτρα εν έτει 2025 από την πολιτεία και τους φορείς για τη ρύθμιση του κλάδου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην περίπτωση του online gaming βλάπτεται αυτός που δεν ακολουθεί κανόνες και επιδεικνύει μια εθιστική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι μπορεί να παίξει κάποιος εύκολα από το κινητό του, αυτό καθυστερεί τη διάγνωση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, υπάρχουν πλέον δυνατότητες με τα ψηφιακά εργαλεία να ανιχνεύεται εξάρτηση ή παραβατική συμπεριφορά από πλευράς παίκτη, ενώ έχει αναπτυχθεί και σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πώς υπάρχουν 16 ψυχοδιαγνωστικά πολυδύναμα κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία μπορούν να παρέχουν βοήθεια, ενώ η συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εθισμού.

Η απεξάρτηση από το online gaming

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αλεξίου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα πλέγμα δράσεων για την αναγνώριση των κινδύνων και την προαγωγή της σωστής συμπεριφοράς στο online gaming, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ανάπτυξης κριτικής σκέψης από μικρή μάλιστα ηλικία και την εμπλοκή σε αυτό των Υπουργείων, της ΕΕΕΠ, των σχολείων και των αρμόδιων φορέων.

Ο ίδιος έκανε, δε, λόγο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2024 στο Πανεπιστήμιο Aarchus της Δανίας, σε δείγμα 140.000 παικτών online στοιχήματος στο οποίο το 98,5% εμφάνισαν πολύ χαμηλό κίνδυνο εθισμού, το 1,4% υψηλό και 30 άτομα είχαν σοβαρό πρόβλημα εθισμού.

Αποκαλυπτικά ήταν επίσης στοιχεία που έδωσε από έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα, επίσης το 2024, σύμφωνα με τις οποίες 800.000 άτομα έπαιξαν σε παράνομο παιχνίδι και το συνολικό ποσό της αγοράς αυτής ανήλθε στο 1,67 δις ευρώ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button