Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Self-test: Ξεκινά αύριο Πέμπτη 8 Απριλίου η δωρεάν διάθεση τους από τα φαρμακεία – Διευκρινίσεις Κοντοζαμάνη

Δικαιούχοι σε πρώτη φάση είναι οι μαθητές του Λυκείου από 16 έως 18 ετών αλλά και οι εκπαιδευτικοί

Αρχική > ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ > Self-test: Ξεκινά αύριο Πέμπτη 8 Απριλίου η δωρεάν διάθεση τους από τα φαρμακεία – Διευκρινίσεις Κοντοζαμάνη

Ξεκινά αύριο, Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, η διάθεση των δωρεάν self-test για τους πολίτες από τα φαρμακεία.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης: “ το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test). Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας”.

Και συνεχίζει: “Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες”.

Νωρίτερα σε ανακοίνωση στην οποία εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έκανε λόγο για, αναστάτωση, αστοχίες και παραλείψεις, τονίζοντας ότι «οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button