Ειδήσεις Υγείας

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Ηχηρό καμπανάκι από ECDC για το καλοκαίρι – Οδηγίες

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνονται και το ECDC δίνει οδηγίες προς τους νέους

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αυξάνονται ραγδαία και το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών και των φεστιβάλ

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προτρέπει όλους να ενημερώνονται και να εφαρμόζουν ασφαλείς πρακτικές στο σεξ καθώς καταγράφεται ανησυχητική αύξηση στη μετάδοση λοιμώξεων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Οδηγίες προφύλαξης

Το ECDC τονίζει τη σημασία των πρακτικών ασφαλέστερου σεξ, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς χρήσης προφυλακτικού για κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ.

Συνιστάται η εξέταση για ΣΜΝ πριν από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με νέους συντρόφους, καθώς πολλές λοιμώξεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι σημαντικό να εξετάζονται μετά από σεξ χωρίς προφυλακτικό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα.

Εκτός από τα χλαμύδια, τη γονόρροια και τη σύφιλη, άλλες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν μέσω της στενής επαφής και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες διατρέχουν κίνδυνο για mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), για παράδειγμα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια του σεξ. Το mpox μπορεί επίσης να μεταδοθεί σε άλλους ακόμη και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το ECDC αναφέρει επίσης ότι ορισμένες λοιμώξεις που προκαλούν σοβαρή διάρροια – όπως η Shigella και η ηπατίτιδα Α, εξαπλώνονται επίσης μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

Συνιστάται, επίσης, να μην μοιράζονται σεξουαλικά παιχνίδια και να εξασφαλίζουν τον κατάλληλο καθαρισμό και απολύμανση μετά τη χρήση τους, καθώς και μεταξύ των συντρόφων.

Είναι επίσης σημαντικό να πλένονται τα χέρια, οι περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

ΠΗΓΗ: ECDC

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button