ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τη φαρμακοβιομηχανία – Ποια θέματα “καίνε” για τα φάρμακα

Οι μεγάλες εκπτώσεις στα φάρμακα και οι αυτόματες επιστροφές στο τραπέζι των συζητήσεων

Σε κοινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη θα βρεθούν σήμερα όλοι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα στα φάρμακα.

Στις 12 μετά το μεσημέρι οι διοικήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), θα μεταβούν στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αναλύσουν από κοινού όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των φαρμάκων.

Πρόκειται για μία συνάντηση, που “καίει” τον κλάδο και είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό αλλά αναβλήθηκε πολλές φορές εξαιτίας των ευρωεκλογών αλλά και των διαφόρων πολιτικών εξελίξεων.

Οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων συνδέσμων προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη χωρίς ουσιαστικά όμως να έχουν ελπίδες ότι θα επιλυθεί το βασικό πρόβλημα των αυτόματων επιστροφών γνωστό και ως clawback.

Οι Πρόεδροι των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών έρχονται στην Ελλάδα για τα φάρμακα

Είναι άλλωστε ένα βασικό αγκάθι στην διακίνηση των φαρμάκων αφού πλέον τα ποσά που προκύπτουν κάθε χρόνο από την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Οι νέες σύνθετες επιστροφές στα φάρμακα

Πάντως πλέον οι αυτόματες επιστροφές υπολογίζονται ακόμη πιο σύνθετα από ότι στο παρελθόν. Οι λεγόμενοι κλειστοί προϋπολογισμοί που έχουν εισαχθεί έχουν ανατρέψει τη “μαθηματική φόρμουλα” που χρησιμοποιούσε ο κλάδος στο παρελθόν.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι πλέον οι κατηγορίες των φαρμάκων που εντάσσονται στους κλειστούς προϋπολογισμούς, δηλαδή έχουν στη διάθεσή τους συγκεκριμένα ποσά, δίνουν εκπτώσεις μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την αρμόδια επιτροπή.

Όσο όμως φάρμακα έχουν ανοικτούς προϋπολογισμούς δίνουν μετά τη διάθεσή των σκευασμάτων τις εκπτώσεις.

Έτσι σήμερα οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας δεν γνωρίζουν τι “χαράτσια” θα πληρώσουν ουσιαστικά ούτε για το 2023 αλλά φυσικά ούτε για το 2024. Γι’ αυτό και αναμένεται να ζητήσουν από τον Άδωνι Γεωργιάδη να τους ανακοινώσει μία εκτίμηση για τις αυτόματες επιστροφές και τις εκπτώσεις.

Ταυτόχρονα όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, θα του ζητήσουν να τους γνωστοποιήσει εάν τα μέτρα που έλαβε για τη συγκράτηση της δαπάνης έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς όλοι βαδίζουν σε άγνωστα νερά.

Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr αναμένεται να επισημάνει εκ νέου τη γραμμή της κυβέρνησης ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν τα ποσά που προκύπτουν από την υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Αναμένεται να τονίσει για άλλη μια φορά ότι θα αυστηροποιηθούν  οι έλεγχοι στη συνταγογράφηση ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η χορήγηση φαρμάκων από τους γιατρούς, θα υπογραμμίσει με βάση τις πληροφορίες ότι θα εφαρμοστούν αυστηρά πρωτόκολλα, ενώ όλα δείχνουν ότι θα σημειώσει πως θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια για να αυξηθεί το «πακέτο» των κονδυλίων που διατίθεται για τις φαρμακευτικές θεραπείες των ασφαλισμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται συνάντηση υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του φαρμάκου για το Ταμείο Φαρμακευτικής καινοτομίας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button