Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Σκασμένες φτέρνες: Tips για σωστή περιποίηση και αντιμετώπιση

Οι σκασμένες φτέρνες δεν είναι μόνο ένα αντιαισθητικό πρόβλημα ιδιαίτερα το καλοκαίρι αλλά μπορεί να καραδοκούν κινδύνους για την υγεία των κάτω άκρων.Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ το 20% των ενηλίκων ταλαιπωρούνται από τις σκασμένες φτέρνες.

Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με τις γυναίκες να έχουν το προβάδισμα.

Ποια όμως είναι τα αίτια για τις σκασμένες φτέρνες;

1. Η διατροφή. Παίζει σημαντικό ρόλο αφού η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την επιδερμίδα και την αφυδατώνει με αποτέλεσμα να σκληραίνει το σημείο, να γίνεται τραχύ, να αποκτά ρωγμές και να ανοίγει το δέρμα.

2. Οι παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο θυροειδής, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι μύκητες, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρωγμές στο δέρμα.

3. Το αυξημένο βάρος και η ορθοστασία. Τα πόδια είναι αυτά που επιβαρύνονται από την αύξηση του βάρους.

4. Η λάθος επιλογή υποδήματος. Ένα μη ανατομικό παπούτσι, ή ακόμα η χρήση ανοιχτών υποδημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα, είναι παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο.

5. Η κληρονομικότητα

6. Η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν σκληρές και σκασμένες φτέρνες, καθώς η επιδερμίδα, μεγαλώνοντας χάνει την ελαστικότητά της και το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να «ανοίξει» το πόδι.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις σκασμένες φτέρνες

Φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Βελτιώστε τη διατροφή σας και ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επιλέξτε σωστά υποδήματα, δερμάτινα και ανατομικά, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά και να μπορεί να αναπνέει.

Περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας, ώστε να διατηρούνται απαλές οι φτέρνες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρόπετρα στο μπάνιο σας για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα.

Φοράτε στο κρεβάτι κάλτσες από 100% βαμβάκι.

Επιλέξτε σωστά παπούτσια

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button