Συνεντεύξεις - Άρθρα

Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα στα νοσοκομεία – Πρόβλημα για τους ασθενείς με θαλασσαιμία

Γράφει ο Λεωνίδας Ρουμπάτης, Βιοχημικός, MSc, PhD, Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Γ.Χατζηκώστα”, πρώην Διοικητής / Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας “ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ”

Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα στην χώρα μας ανέρχονται σε 600.000 έως 650.000 φιάλες αίματος. Περίπου 580.000 από αυτές συλλέγουμε από 155.000 τακτικούς καταγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες και τις υπόλοιπες από τους μη συστηματικούς αιμοδότες.
Η Μεσογειακή Αναιμία απορροφά σχεδόν πανελλαδικά τις 160.000 φιάλες αίματος.

Λόγω των αυξημένων αναγκών και ότι ακόμη στην χώρα μας δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση του σταθερού αιμοδότη με συνέπεια και διάρκεια, αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε τις ανάγκες αυτές με εισαγόμενο αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Για ακόμη μια χρονιά, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε μονάδες αίματος στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας. Η χαλαρή διάθεση και η κινητικότητα των αιμοδοτών στους τόπους των διακοπών τους, ο διαρκής (από τα μέσα Ιουλίου) καύσωνας, η επίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και οι πυρκαγιές, είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας.

Είναι επιτακτική λοιπόν, η κινητοποίηση των αιμοδοτών μας για να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή από έλλειψη αίματος. Για ένα ακόμα καλοκαίρι, όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στα νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της Περιφέρειας.

Για τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και το καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή.

Αυτές τις μέρες, οι θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους.

Το αίμα σε έλλειψη

Ένας ασθενής με μεσογειακή αναιμία χρήζει περίπου 2 μεταγγίσεις το μήνα (ανά 15 μέρες) με 2 φιάλες αίματος. Στις υπομεταγγίσεις λαμβάνουν μια φιάλη είτε στη βδομάδα είτε σε διάστημα 8-11 ημερών. Αυτό σημαίνει κίνδυνος να αναπτυχθούν και άλλα θέματα υγείας πχ. καρδιολογικά κλπ, συχνότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο, μείωση της ποιότητας διαβίωσης, αδυναμία και κόπωση στην καθημερινότητα.

Οι δε ασθενείς με δύσκολες ομάδες έχουν βιώσει και αναβολές μετάγγισης. Οπότε καταλαβαίνει ο καθένας μας πόσο σημαντικό είναι η σωστή θεραπεία στον σωστό χρόνο.

Οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία και αιματολογικές ασθένειες, οι καρκινοπαθείς πολυμεταγγιζόμενοι, οι τραυματίες από τροχαία, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργεία, αλλά και ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν επιπλοκές κατά τον τοκετό, είναι όλοι συνάνθρωποι μας και χρειάζονται λίγο από τον χρόνο μας σε μια περίοδο όπου έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να σκύψει η πολιτεία πάνω από το πρόβλημα αυτό..
Χρειάζονται άμεσες λύσεις με αναδιοργάνωση του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας).
Το ΕΚΕΑ να έχει τον πλήρη έλεγχο για κάθε μονάδα αίματος που υπάρχει σε κάθε τμήμα των Αιμοδοσιών της χώρας και αναλόγως να διαχειρίζεται την κατάσταση σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε Νοσοκομείου.

Ευέλικτο πρόγραμμα στα τμήματα αιμοδοσιών της χώρας ώστε να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να πηγαίνει να δίνει αίμα. Σήμερα πολλά τμήματα Αιμοδοσιών στην χώρα λειτουργούν συγκεκριμένες μέρες με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αυτό να μην βολεύει.

Στα τμήματα αιμοδοσιών της χώρας μας πρέπει να στελεχωθούν με ανθρώπους που ξέρουν από δημόσιες και ανθρώπινες σχέσεις και για να μην παρεξηγηθώ με ανθρώπους που ξέρουν να διαχειρίζονται τους νέους αιμοδότες.

Ανοιχτές αίθουσες αιμοδοσιών με την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στο πρόβλημα.
Νέες Κινητές Μονάδες Αιμοδοσίας ώστε να υπάρχει ευελιξία για ανοιχτές αιμοδοσίες.
Στελέχωση των τμημάτων αιμοδοσιών της χώρας, καθώς το κάθε τμήμα Αιμοδοσίας αποτελεί την καρδιά του κάθε Νοσοκομείου.

Στήριξη και ανοιχτός διάλογος με την ΠΟΣΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Στοχευμένες και συνεχείς καμπάνιες για τον εθελοντισμό και την Εθελοντική Αιμοδοσία από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα Πανελλήνιας εμβέλειας.

Πρέπει να γίνουν πολλά και να μην περιμένουμε τελευταία στιγμή όταν υπάρχουν καταστροφές, δυσάρεστα γεγονότα ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο χρειαστεί μετάγγιση αίματος, για να τρέχουμε να δίνουμε αίμα. Αρκεί 4 φορές τον χρόνο για τους άντρες και 3 για τις γυναίκες να κάνουμε την χώρα μας αυτάρκη σε εθελοντικό αίμα.

Η Αιμοδοσία είναι καθήκον όλων των υγειών ανθρώπων προς αυτούς που το έχουν ανάγκη. Γίνε ο συνδετικός κρίκος της αλυσίδας Ζωής.
Η Ζωή είναι ωραία με παρέα…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button