Ειδήσεις Υγείας

Σπλαχνικό λίπος: Ο Νο1 ξηρός καρπός που το μειώνει

Το σπλαχνικό λίπος ενοχοποιείται για πολλές σοβαρές παθήσεις

Το σπλαχνικό λίπος είναι το είδος λίπους που συσσωρεύεται βαθιά στην κοιλιακή χώρα, περιβάλλοντας ζωτικά όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και το έντερο.

Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, το σπλαχνικό λίπος είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία των οργάνων και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το σπλαχνικό λίπος είναι επικίνδυνο καθώς σχετίζεται με πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως:

Διαβήτης τύπου 2 – Μπορεί να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Καρδιαγγειακά νοσήματα – Συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Μεταβολικό σύνδρομο – Συνδυασμός παραγόντων κινδύνου, όπως υψηλό σάκχαρο, αυξημένη περιφέρεια μέσης και υπέρταση.

Φλεγμονή και ορμονικές διαταραχές – Το σπλαχνικό λίπος παράγει φλεγμονώδεις ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες.

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική, την αύξηση του σωματικού βάρους και τον καθιστικό τρόπο ζωής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει τρόπος να μειωθεί, και ένας συγκεκριμένος ξηρός καρπός μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Σπλαχνικό λίπος: Ο ξηρός καρπός που βοηθά στη μείωση του

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για την καταπολέμηση του λίπους στην κοιλιά είναι τα αμύγδαλα. Σύμφωνα με τη τη διατροφολόγο Jackie Newgent, συγγραφέας του The Plant-Based Diabetes Cookbook, Newgent, τα αμύγδαλα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, καθώς περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών.

Έρευνες δείχνουν ότι η αντικατάσταση ενός σνακ πλούσιου σε υδατάνθρακες με μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Η Homan συνιστά την κατανάλωση ποικιλίας ξηρών καρπών, καθώς καθένας προσφέρει μοναδικά θρεπτικά συστατικά. Εκτός από τα αμύγδαλα, προτείνει φουντούκια και καρύδια ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τροφές που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά

Σύμφωνα με την ειδικό, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι για την αύξηση του κοιλιακού λίπους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventative Medicine έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με τη συσσώρευση λίπους, ειδικά στην κοιλιά.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν:

Ροφήματα και ποτά με ζάχαρη
Συσκευασμένα σνακ
Καραμέλες
Δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης

Επιπλέον, η ειδικός επισημαίνει ότι και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά συμβάλλουν στην αύξηση του κοιλιακού λίπους, καθιστώντας σημαντική τη μείωση της κατανάλωσής τους.

Η ισορροπημένη διατροφή και η επιλογή υγιεινών τροφών, όπως οι ξηροί καρποί, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διαχείριση του κοιλιακού λίπους και τη συνολική υγεία.

ΠΗΓΗ: https://my.clevelandclinic.org

Σχετικά Άρθρα

Back to top button