Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Σπυράκια στο κεφάλι: Αίτια, πρόληψη, αντιμετώπιση

Όπως ισχύει με τα σπυράκια σε άλλα σημεία του σώματος, έτσι και αυτά στο κεφάλι μπορεί να προκαλούν κνησμό και πόνο.

Τα σπυράκια στο κεφάλι είναι αρκετά συχνά. Αν και πολλοί νομίζουν ότι αποτελούν εκδηλώσεις ακμής, στην πραγματικότητα οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές.

«Τα σπυράκια στο κεφάλι μοιάζουν με εκείνα της ακμής. Συνήθως αναπτύσσονται γύρω από τη γραμμή των μαλλιών», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος.

«Τα σπυράκια αυτά μπορεί να είναι μεμονωμένα ή να εμφανίζονται σε συρροές. Μερικές φορές, δε, εξαπλώνονται σε ολόκληρο το κρανίο».

Όπως ισχύει με τα σπυράκια σε άλλα σημεία του σώματος, έτσι και αυτά στο κεφάλι μπορεί να προκαλούν κνησμό και πόνο.

Σπυράκια στο κεφάλι: Πού μπορεί να οφείλονται

Σε αρκετές περιπτώσεις ενέχονται στην εμφάνισή τους μύκητες, βακτήρια ή ακόμα και ακάρεα, τα οποία μπορεί να εισέλθουν στους πόρους του δέρματος και να προκαλέσουν φλεγμονή.

«Η πιο συνηθισμένη αιτία για τα σπυράκια στο κεφάλι είναι η θυλακίτιδα», λέει ο ειδικός«Πρόκειται για φλεγμονή στους θυλάκους των τριχών λόγω της εισόδου βακτηρίων σε αυτούς. Η θυλακίτιδα συχνά προκαλεί δερματικές βλάβες που μοιάζουν με αυτές της ακμής. Ωστόσο συνήθως συνοδεύονται από αίσθημα κνησμού και καύσου (κάψιμο) στο δέρμα».

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μία άλλη κατάσταση που μπορεί να ευθύνεται έμμεσα για τα σπυράκια στο κεφάλι. Σε αυτή την περίπτωση το δέρμα του κρανίου μπορεί κατά τόπους να είναι κόκκινο, ενώ προκαλείται κνησμός (φαγούρα), ξηρότητα και απολέπιση σαν να έχει ο πάσχων έντονη πιτυρίδα. Ο επίμονος και εντοπισμένος κνησμός μπορεί να προκαλέσει σπυράκια.

Σπυράκια στο κεφάλι, όμως, μπορεί να αναπτυχθούν και εξαιτίας του τρόπου ζωής. Ρόλο μπορεί, π.χ., να παίξει η συσσώρευση προϊόντων για τα μαλλιά στο κρανίο (π.χ. λακ, τζελ), κυρίως όταν ένα άτομο δεν λούζεται συχνά.

Σπυράκια μπορεί να δημιουργηθούν και μετά από έντονη άσκηση, συνήθως εάν ο ασκούμενος συνηθίζει να μη λούζεται μετά από κάθε προπόνηση. Ακόμα και το να ιδρώνει ένα άτομο όταν φορά κάλυμμα κεφαλιού (π.χ. σκούφο) μπορεί να προκαλέσει σπυράκια, ειδικά όταν το κάλυμμα δημιουργεί τριβή.

Σπυράκια στο κεφάλι: Πώς αντιμετωπίζονται

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρώτη σύσταση είναι η χρήση ενός φαρμακευτικού σαμπουάν ή άλλης τοπικής θεραπείας, που θα καθαρίσει τους πόρους.

Όταν τα σπυράκια στο κεφάλι οφείλονται σε σοβαρή φλεγμονή, είναι επίμονα ή/και προκαλούν επιπλοκές όπως η τριχόπτωση, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει πρόσθετες θεραπείες.

Εκτός από την ιατρική θεραπεία, πολύ σημαντική είναι και η καλή υγιεινή του κρανίου. Ένας γενικός κανόνας είναι να λούζετε τα μαλλιά σας όποτε αρχίζουν να «λαδώνουν» και οπωσδήποτε μετά από κάθε κοπιώδη δραστηριότητα που προκαλεί εφίδρωση στο δέρμα του κρανίου.

Απαραίτητο είναι ακόμα να μη φοράτε σφικτά καλύμματα κεφαλής, να χρησιμοποιείτε απαλά προϊόντα για τη φροντίδα των μαλλιών σας, να μη χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα όπως οι λακ και τα τζελ, και να διατηρείτε ένα ημερολόγιο διατροφής μη τυχόν και κάποια τρόφιμα πυροδοτούν εξάρσεις της δερματοπάθειάς σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button