Σταφυλόκοκκος: Από ποια τρόφιμα μεταδίδεται
Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη, που όταν μολύνει και τρόφιμα προκαλεί τροφική δηλητηρίαση
Ο σταφυλόκοκκος το βακτήριο που προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές στη Λαμία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους γονείς.
Η λέξη σταφυλόκοκκος αποτελείται από τις λέξεις «σταφύλι» και «κόκκος» λόγω της μορφής που έχει στο μικροσκόπιο. Πρόκειται για ομάδα παρασιτικών βακτηρίων, τα οποία ζουν στο δέρμα και στους βλεννογόνους των περισσότερων ανθρώπων (σε ποσοστό 20%-40% του πληθυσμού) και αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του οργανισμού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη, που όταν μολύνει και τρόφιμα προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.
«Η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, πλην όμως μπορεί να είναι τοξική και επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες», επισήμανε ο καθηγητής στο ΕΡΤNews.
Σταφυλόκοκκος: Πώς μεταδίδεται
Όπως εξήγησε, όταν καλλιεργηθεί στις ανάλογες συνθήκες, παράγει μια εντεροτοξίνη, η οποία ευθύνεται για τις τοξικές γαστρεντερίτιδες.
«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
«Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, υγιεινή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, έτσι ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπως αυτή».
Πάντως τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στα τρόφιμα σε θερμοκρασίες 5-60°C. Για να σκοτώσετε αυτά τα βακτήρια, είναι σημαντικό να μαγειρεύετε όλα τα τρόφιμα σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.
Τα CDC παραθέτουν τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες θερμοκρασίας για διάφορους συνήθεις τύπους τροφίμων:
πουλερικά, ολόκληρα ή αλεσμένα: 74°C
ολόκληρα κομμάτια κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας: 64°C
κιμάς: 71°C
φρέσκο ζαμπόν: 64°C
ψάρια: 64°C ή μέχρι το κρέας να είναι αδιαφανές
υπολείμματα φαγητού ή φαγητά σε κατσαρόλα: 174°C