ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στάση αναμονής από τις φαρμακευτικές για τις δεσμεύσεις Άδωνι στα φάρμακα – Τα μέτρα και οι πρώτες εκτιμήσεις

Στην αναμονή για βελτιώσεις στα φάρμακα μετά τη συνάντηση με Άδωνι Γεωργιάδη οι φαρμακοβιομηχανίες

Στάση αναμονής τηρούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σχετικά με τις αλλαγές στα φάρμακα αλλά και τις βελτιώσεις στο σύστημα της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη μαμούθ που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο υγείας μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PIF, ο κλάδος παραμένει προβληματισμένος για τις πιθανές βελτιώσεις που θα υπάρξουν ώστε να μην γίνονται υπερβάσεις στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και καλούνται οι εταιρείες να προχωρούν σε υποχρεωτικές επιστροφές αλλά και εξαιρετικά υψηλές εκπτώσεις.

Παρότι η σύσκεψη είχε προγραμματισθεί εδώ και καιρό και είχε αναβληθεί αρκετές φορές, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, δεν φαίνεται να έδωσε τις απαντήσεις που θα επιθυμούσαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας.

Άλλωστε με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου υγείας δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για τις οριστικές υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη για το 2023 (Β εξάμηνο), ενώ για το 2024 επισήμανε ότι ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης φαρμάκων βαίνει μειούμενος.

η δαπάνη στα φάρμακα

Τα 11 μέτρα Άδωνι στα φάρμακα

Ο υπουργός υγείας πάντως υπογράμμισε – όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr – στους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου ότι ευελπιστεί τα μέτρα που έχει λάβει να έχουν στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερο αποτέλεσμα καθώς ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Μάλιστα παρουσίασε και αναλυτικά τα 11 μέτρα που έχει εφαρμόσει για να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

τα μέτρα στα φάρμακα

τα μέτρα στα φάρμακα

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως ειδικά η δαπάνη των φαρμάκων που διακινούνται μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Υγείας: Σύσκεψη «μαμούθ» για τα φάρμακα παρουσία του Άκη Σκέρτσου – Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button