Ειδήσεις Υγείας

Στένωση καρωτίδας: Πως γίνεται η διάγνωση;

Η στένωση καρωτίδας είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα

Οι καρωτίδες είναι δυο μεγάλες αρτηρίες στο λαιμό, μία στα αριστερά και μία στα δεξιά, που μεταφέρουν το αίμα στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic όπως συμβαίνει και με τις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά έτσι και οι καρωτίδες μπορεί να φράξουν και στην περίπτωση αυτή αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όταν συμβαίνει αυτό τότε αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η αστάθεια στη βάδιση ή απώλεια της ισορροπίας καθώς και απώλεια τμήματος της όρασης.

Αίτια

Η στένωση των αρτηριών προκαλείται τις περισσότερες φορές από συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών. Αυτή εμφανίζεται λόγω υψηλής χοληστερόλης, ασβεστίου και άλλων στοιχείων στο αίμα.

Όσο τα χρόνια περνούν, η πλάκα συσσωρεύεται κατά μήκος των εσωτερικών τοιχωμάτων των αρτηριών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα (πόδια, χέρια).

Διάγνωση- αντιμετώπιση

Για να εντοπιστεί το πρόβλημα ο θεράπων ιατρός υποβάλλει τον ασθενή σε  triplex καρωτίδων, δηλαδή υπερηχογράφημα ροής αρτηριών τραχήλου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο γιατρός θα αποφασίσει αν θα ανιμετωπιστεί το πρόβλημα με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργείο. Στην περίπτωση που η στένωση είναι πάνω από 75% τότε το νυστέρι κρίνεται απαραίτητο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button