Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Στυτική δυσλειτουργία: Ένας στους τέσσερις άνδρες δεν έχει ιδέα για το πρόβλημα

Οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν ιδέα για τόσο κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει άμεσα τη σεξουαλική λειτουργία και την ερωτική ζωή των ζευγαριών

Αν και ένας στους δύο άντρες άνω των 40 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση του, η άγνοια πάνω στο θέμα, τη σημερινή εποχή της υπερπληροφόρησης λόγω διαδικτύου, σοκάρει:

Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα για τη στυτική δυσλειτουργία αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν, καν, ιδέα περί τίνος πρόκειται ακριβώς.

Μεγαλύτερη άγνοια για την στυτική δυσλειτουργία σύμφωνα με την έρευνα έχουν οι Γερμανοί, ενώ αντίθετα καλύτερα ενημερωμένοι είναι οι Ισπανοί!

Η έρευνα έγινε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο ένα τόσο κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει άμεσα τη σεξουαλική λειτουργία και την ερωτική ζωή των ζευγαριών, είναι γνωστό στις λεπτομέρειές του στο ευρύ κοινό. Οι επιστήμονες, ωστόσο, έμειναν έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν πόσοι άνδρες και γυναίκες δεν γνωρίζουν για το τόσο κοινό αυτό πρόβλημα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.032 άνδρες και γυναίκες από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας από 20 έως 70 χρόνων.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνει άγνοια καθώς δεν ξέρει τι, ακριβώς, περιλαμβάνει η στυτική δυσλειτουργία. Ένας στους τέσσερις δεν έχει ακούσει ποτέ καμία από τις πιο κοινές θεραπείες για το πρόβλημα, που συνιστά «εφιάλτη» πολλών ανδρών.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση – κλειδί τι είναι η στυτική δυσλειτουργία, είτε έδωσαν λανθασμένες απαντήσεις (σε ποσοστό 34%), είτε δήλωσαν ότι δεν ξέρουν τι είναι η στυτική δυσλειτουργία (σε ποσοστό 17%). Όσοι ήταν ανύπαντροι ή χωρίς σχέση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που κλήθηκαν να απαντήσουν την έρευνα, ήταν πιο πιθανό να μην γνωρίζουν σε τι συνίσταται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τη μεγαλύτερη άγνοια, πάντως, γύρω από το θέμα φαίνεται πως έχουν οι Γερμανοί. Στη συγκεκριμένη ερώτηση το 51% απάντησε λάθος και το 49% απάντησε σωστά, σε σύγκριση με την Ισπανία, όπου η πλειοψηφία, σχεδόν οι οκτώ στους δέκα (ποσοστό 78%), απάντησε σωστά.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν μας προκαλούν μόνο έκπληξη, αλλά και προβληματισμό. Πώς γίνεται στην εποχή μας να υπάρχει τόση άγνοια γύρω από ένα τέτοιο σημαντικό θέμα», αναρωτήθηκε ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα.

«Δεδομένου ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι στην πραγματικότητα μια κοινή ανδρική ιατρική πάθηση, σίγουρα σοκάρει το γεγονός ότι η πλειοψηφία δεν ξέρει, καν, σε τι αφορά και αυτό είναι ένας δείκτης ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη και πιο έγκυρη ενημέρωση. Και όχι, δεν αναφέρομαι στον γνωστό και μη εξαιρετέο Dr Google ή στα “θαυματουργά” χαπάκια του διαδικτύου», πρόσθεσε ο κ. Ρόκκας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των επιστημονικών ουρολογικών εταιριών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σεξουαλική και την αναπαραγωγική υγεία, ο επιπολασμός της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ιδιαίτερα υψηλός και η συχνότητά της μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button