Ειδήσεις Υγείας

Στυτική δυσλειτουργία: Η πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο κατακόρυφα

Η στυτική δυσλειτουργία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανδρών

Η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται ως ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει έως εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως.

Αμερικανική μελέτη (MMAS), σε ηλικιωμένους έδειξε ότι πάνω από το 52% των ανδρών μεταξύ 40 και 70 ετών αναφέρουν περιστατικά αδυναμίας για επιτυχή σεξουαλική δραστηριότητα. Μεταξύ των ανδρών κάτω των 49 ετών, το ποσοστό ήταν περίπου 6%, στην ηλικία των 50-59 ετών ήταν 16%, στις ηλικίες 60-69 ετών ήταν 32%, ενώ για τα άτομα ηλικίας 70-79 ετών το ποσοστό ανερχόταν στο 44%. Σύμφωνα με προβλέψεις, έως το 2025, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 322 εκατομμύρια.

Η πάθηση αυτή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανδρών αυτών, καθώς και των συντρόφων και των οικογενειών τους, αφού επιδρά στο επίπεδο αυτοεκτίμησης και παρεμβαίνει στη συναισθηματική διαχείριση. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι αδυνατούν να έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις βιώνουν έκπτωση στην ποιότητα ζωής τους.

Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη στυτική δυσλειτουργία είναι πολλοί. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

τη γήρανση,

τη χαμηλή τεστοστερόνη,

την παχυσαρκία,

τον διαβήτη, το κάπνισμα,

το αλκοόλ,

το στρες και άλλους ψυχολογικούς παράγοντες

Επίσης, η υψηλή χοληστερόλη, τα καρδιακά και ορμονικά προβλήματα, νευρολογικές παθήσεις, κακοήθειες, αλλά και φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή της.

Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπέρταση

Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπέρταση;

Η υπέρταση είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου, διότι μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, δηλαδή να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται μέσα ή προς το πέος, με συνέπεια την ανεπαρκή ροή αίματος σε αυτό και την αδυναμία στύσης.

Οι υπερτασικοί όμως, δεν χρειάζεται να πάψουν να απολαμβάνουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Όσοι έχουν ελεγχόμενη υπέρταση μπορούν να λάβουν θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία και να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητά τους.

Ο έλεγχος της πάθησης στους υπερτασικούς άνδρες μπορεί να επιτευχθεί, σε αρκετές περιπτώσεις, μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, χωρίς άλλες θεραπείες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του αλκοόλ ή άλλων ουσιών, η μείωση της πρόσληψης νατρίου, η μείωση του σωματικού βάρους (για τους παχύσαρκους) και η τακτική άσκηση.

Η λήψη φαρμάκων από το στόμα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης αποτελεί το πρώτο φαρμακευτικό βήμα, το οποίο ακολουθείται από την επιλογή της σωστής αγωγής για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι άνδρες με υπέρταση, είτε λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είτε όχι, θα πρέπει να ελέγχουν συχνά την πίεσή τους, καθώς οι αυξημένες τιμές σχετίζονται με στυτική δυσλειτουργία. Θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση της νόσου με σκοπό την πρόληψη της δυσλειτουργίας ή τη βελτίωση της», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button